Balatonba fulladt vízibiciklizés közben egy 18 éves fiú Siófokon

Egy szemtanú elmondta, hogy a fiatal fiú szombaton dél körül hagyta el az egyik szálloda előtti vízibicikli kölcsönzőt a vízibiciklivel, a jármű azonban alig háromnegyed órával később már üresen ringatózott a Balatonon.

Elmondása szerint a vízi rendőrök azonnal elkezdték keresni az elmerült fiatalembert, és még este hét után is helikopter cirkált a szállodasor közelében a víz fölött, de már csak a holttestét találták meg másnap.

fotó: 24.hu olvasói

A 24.hu megkeresésére a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense Hosszú Balázs a tragédia részleteiről, az alábbi részletek mondta el:

Július 27-én a délutáni órákban tettek bejelentést arról, hogy a Siófok előtti vízterületen egy 18 éves férfi egy vízibicikliről a Balatonba csúszott és elmerült. A vízi rendőrök haladéktalanul megkezdték a személy felkutatását, azonban a viharos időjárásra, valamint az esti sötétségre való tekintettel, azt meg kellett szaktani. Másnap hajnalban ismét keresni kezdték a férfit. A reggeli órákban bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére arról, hogy egy holttestet találtak a Balatonban, a Siófok előtti vízterületen. Az eset kapcsán a kollégáim megállapították, hogy az elhunyt megegyezik az előző nap eltűnt személlyel – közölte a hadnagy hozzátéve, a rendőrség kizárta az idegenkezűséget és a bűncselekmény gyanúját. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a tragédia körülményeit.

Bagyó Sándor a Vízimentők elnöke a CsodalatosBalaton.hu portálnak az alábbiakat nyilatkozta nyár elején:

– A vízimentés legnagyobb feladata, bármennyire is furcsán hangzik, a megelőzés. A strandi vízimentő jogszabály szerint csak figyelmeztetheti a strandolót a veszélyre, épp ezért a legfontosabbnak a prevenciót tartom. Tavaly a szakmai egyeztetések, a fórumok, a tervezések, az előkészítő munkák zajlottak, így a Mentőöv program látványos elemei az idei nyáron kerülnek ki Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Balatonfenyves és Révfülöp egy-egy strandjára. Táblák, matricák, kiadványok segítségével hívjuk fel a nyaralók figyelmét a biztonságos strandolásra.

Folyamatosan elemezni fogjuk ezek hatását, ha kell, változtatunk. Bízunk abban, hogy a teszt-strandokon kívül minél több balatoni fürdőhely csatlakozik a programhoz. Célunk az, hogy mindenhol egységes táblák, kiadványok segítsék a strandolókat.

– A vízibiciklik kötelező mentőfelszereléséről mi az álláspontja?

– Szakmai és nem szakmai egyeztetések során megfogalmazódott, és javaslati szinten a megfelelő szakhatóságok irányába el is jutott a mentőgyűrű, és a hozzá tartozó felúszókötél kötelezővé tétele. Várjuk a döntést, és bízunk abban, hogy a szezonban már csak olyan vízibiciklit lehet kölcsönözni, amely rendelkezik ezekkel a mentőfelszerelésekkel.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a valamit magára adó kölcsönző ezt magánerőből, önszántából bevezethetné, nem kellene ehhez megvárni a rendeletet.

Rendelet azóta sincs, egy újabb haláleset van.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!