A végzetes szerelem mementója, a fonyódi Kripta-villa

Fonyód egyik legizgalmasabb látnivalója a Kripta-villa, amely az örökkön-örökké tartó szerelem bizonyítéka.

Fonyód kivételes panorámája, természeti és épített örökségei, csillogó víztükrű strandjai miatt kedvelt célpontja az utazóknak. De van még egy lényeges vonzereje, mégpedig a szerelmesek körében: a legenda szerint, ha a Kripta-villban található nászágy felett egy lány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart majd.

Miért is ilyen ijesztő nevet kapott az épület, ha közben a szerelmet emlegetjük?

Ismerjük meg a történetét, amely a 20. század elején kezdődött.

fotó © Szabó Nóra | Csodálatos Balaton

Abrudbányai-Rédiger Ödön,  a fiatal, gazdag gyógyszerész beleszeretett a nemesi származású Anda Magdusba. Ödön legnagyobb örömére szerelme viszonzásra talált. Bár a családok nem nézték jó szemmel a társadalmi korlátokat áthágó szerelmet, végül jóváhagyták a házasságot. A vőlegény és a menyasszony lázas izgalommal készült életük legszebb napjára és közös életükre, azonban a sors közbeszólt: az esküvő előtt három héttel Magdus tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Hiába teltek a napok, hónapok és évek Ödön szívében nem múlt a fájdalom. Bár megnősült és gyermekei is születtek, továbbra sem örült semminek, és mardosta lelkét a szomorúság. Elhatározta, hogy emléket állít nagy szerelmének, így villát építtetett a fonyódi partra, a Balaton mellé, ahol azelőtt szép napokat töltöttek közösen. Az alagsorban berendezett egy kriptát, középre pedig egy szobor került: hatalmas vörös márványágyban ott fekszik Magdus és Ödön szobra.

A szóbeszéd szerint „a ház alagsorában, a kriptában most is álmodik Magdus és Ödön.

fotó © Békési József | Csodálatos Balaton

Ödön szerette volna a házban elhelyezni Magdus hamvait, azonban a háború közbeszólt: 1949-ben a házat, mint ahogy a férfi családjának minden vagyonát, államosították. A villát tíz éven belül már helyi látványosságként kezdték mutogatni az oda érkező turistáknak.

A Kripta-villától valóban gyönyörű a kilátás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!