A nyugalom szigete a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb és kápolnája

A Szent Mihály-dombon álló kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája, falai eseményektől gazdag múltat idéznek.

Már 3 ezer évvel ezelőtt is laktak a Szent Mihály-dombon, amely akkor még szigetként emelkedett ki a Balatonból. A rómaiak őrtornyot építettek a dombtetőre, de itt állhatott az 1560-as években a györöki vár, a Daruvár is.

Később a korszerűtlenné vált erődítményt lerombolták, nehogy a törökök oda is befészkeljék magukat.

Szerencsére a kápolnája nem semmisült meg.

Ezt bizonyítják az épület 1946-os restaurálása során megtalált barokk freskótöredékek, melyekből kiderül, hogy 1622-ben is állt a ma látható épület.

 

A néphit szerint a kápolnát 40 halász építtette 1729-ben

Így szól a legenda: 1729-ben 46 halász dolgozott a tó jegén, amikor rianás következtében egy jégtábla levált

Hat halász azonnal meghalt, 40-en a jégtáblán sodródtak tovább. A halászok fogadalmat tettek, ha megmenekülnek, kápolnát emelnek a dombon. A szél egy idő után megfordult, és partra segítette őket.

A kápolnához fűződő legenda a mese és a valóság keveredése

Valószínű, hogy csak átépítésről, nem pedig új kápolna építéséről lehetett szó, hiszen több mint száz éve állt már ott kápolna.

Az egyhajós, félköríves szentélyű, késő barokk, kora klasszicista stílusjegyeket viselő kőépület tornya a keleti oldalon áll, apszisa nyugatra néz.

A cikkben szereplő fotók 2020. január 15-én készültek Vonyarcvashegyen, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!