A magyar kultúra napját ünneplik a Balaton több településén is

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Balatonfüreden január 22-én az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyűjteményének különleges darabjaiból rendeznek kiállítást, a Veszprém Megyei Levéltárban A Nemzeti Kulturális Alap 25 éve című vándorkiállítást nyitják meg, a sétálóutcán pedig színházi dalok, versek, prózák hallhatók kora délután. Kincsek utak mentén címmel Pátkai Ádám Sándor és Győrffy-Villám Zsombor régészeti előadását lehet meghallgatni a Laczkó Dezső Múzeumban, és a Veszprémi Művész Céh alkotói beszélnek munkáikról, terveikről a Csikász Galériában. A Hangvilla nagytermében a Frenák Pál Társulat lép közönség elé. Csütörtökön N. László Gizella festményeiből nyílik kiállítás és Battyányi-Nagy Annamária verses énekes előadása hallható a gyulafirátóti művelődési házban.

Keszthelyen, a Balaton Színházban a magyar kultúra napján adják át a Pro Cultura Keszthely díjat, a gálaesten a Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai, valamint a Balaton Kamarakórus közreműködik. Csütörtökön a Balatoni Múzeum rendezvényén többek közt a régészeti kutatások eredményeit is bemutatják a látogatóknak.

Gyenesdiáson január 22-én 17.30 órakor kezdődik az ünnepi program fotókiállítás megnyitóval, majd Dr. Müller Róbert régész, nyugalmazott múzeumigazgató újabb kötetének, Az avarok Gyenesdiás környékén, bemutatóját rendezik meg.

Zánkán január 25-én ünnepi kiállítás nyílik a magyar kultúra napja alkalmából a Faluházban.

Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központban 18 órától a siófoki Művészeti Iskola tánckara lép színpadra a Balaton Táncegyüttes közreműködésével. A Kálmán Imre Emlékház emeleti termében szintén 18 órától Őrizz és Emlékezz címmel nyílik meg a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség vándorkiállítása. Láthatók lesznek többek között Magyarország zsinagógái és a zsidó vallás jelképei, ünnepei gobelineken, találkozhatnak ketubákkal, azaz eredeti házasságlevelekkel és Ros Hasana (újévi) kártyákkal. Bélyegeken feltűnik Izrael állam története, vallási ünnepei, kultúrája, néprajza és híres izraeli személyek. A híres operettszerző, Kálmán Imre életéről és munkásságáról szóló állandó tárlat a zeneszerzőről elnevezett emlékházban folyamatosan várja a látogatókat.

Hévízen január 23-án 18 órától zenés irodalmi estet rendeznek a neves nap alkalmából, melyen Rátóti Zoltán és Huzella Péter lép színpadra a Városháza Dísztermében.

Balatonfűzfőn, a Művelődési Központban január 22-én 17 órától adják át a Balatonfűzfő kultúrájáért és a Balatonfűzfő fiatal tehetsége elismerő címeket, melyet a Balatonfűzfői Fiatal Művészek Klubjának ünnepi műsora követ.

A balatonlellei Művelődési Házban 17 órától, a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban 19 órától tartanak ünnepi műsort.

Balatonkenesén a Kultúra Házában a Balatonkenese Kultúrájáért, valamint a Balatonkenese Jövőjéért díj átadásán kívül a Pilinszky János Általános Iskola és AMI diákjai, a Pilinszky Irodalmi Színpad tagjai, a Pannónia Citerazenekar és a Szivárvány Népdalkör műsorával ünneplik a magyar kultúra napját.

Vonyarcvashegyen január 23-án 18 órakor kezdődik az ünnepi műsor, Balatonmáriafürdőn pedig január 24-én tartanak zenés irodalmi estet könyvbemutatóval az Andrássy Mária Közösségi Házban.

Nézd ÉLŐben webkameráinkon a Balatont

A magyar kultúra napjának országos programjait a CsodálatosMagyarország.hu oldal gyűjtötte össze.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!