491 millió forintból ívó- és élőhelyeket alakítanak ki a Sajkodi-öbölnél

A munkálatok 2019 karácsonya előtt kezdődtek el és várhatóan 2020 tavaszára befejeződnek

A 8 önálló projektet felölelő, 491,5 millió forintos fejlesztés a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. konzorciumában, valamint a Szent István Egyetem szakmai támogatása mellett zajlik. – írja a FISHING.HU 

fotó © FISHING.HU

Az élőhelyfejlesztés keretében mesterséges akadót hoznak létre, elsősorban a süllő természetes szaporodásának elősegítése érdekében, másodsorban a köveken, mint kiálló felületeken megtapadó vándorkagylók a pontyok és több keszegféle táplálékbázisát növelik.

Az akadó szó az egykori balatoni halászoktól ered. Reöthy Ferenc meghatározása alapján „akadó az a hely, ahol a halász hálója húzás közben el- vagy megakadhat.” Ez általában a Balaton többnyire homokos, iszapos aljzatától eltérően köves mederrészt jelöl.

A természetes akadók mellett a halászok és horgászok megkülönböztetnek műakadókat, melyeket a Balaton északi partján bányászott vörös homokkőből építették az egykori Balatoni Halászati Zrt. megrendelésére a 20. század elején. Ilyen műakadók építéséről tudunk Balatonvilágos, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár és Balatonberény települések előterében.

fotó © FISHING.HU

Ezeket a műakadókat időnként felújították, de mára ismét megsüllyedtek. Felújításuk és újak építése azért indokolt, mert ezek a területek tavasszal ívóhelyként, az év során pedig búvóhelyként szolgálnak a halak számára.

A Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük – balatoni léptékkel mérve – a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható.

A Balatonban található köves akadókon a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle is ívik. Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések, ennélfogva a produkció növekedése is várható a beruházástól.

Az elkészülő új akadók ökológiai szerepükön túl tehát a horgászati lehetőségek bővítését is szolgálják majd.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!