15+ Márton-napi program a Balatonnál 2023. novemberében

Gasztro-események, lámpás felvonulások, családi programok teszik 2023 novemberének második hétvégéjét még színesebbé az őszi Balatonnál.

Márton napja a karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, így ezen a napon rendszeresek voltak a nagy lakomák, vásárok, bálok.

Márton napjához számtalan népszokás kapcsolódik: ezek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A hagyomány szerint ezen a napon nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, ezzel is kedveztek a nagy dínomdánom előkészületeinek.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. De figyelem: aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.
A sült liba mellcsontjából az időjárásra is jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a püspökfalat szavunk.

Márton napján a mai napig sok helyen csapnak táncos mulatságot, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. A balatoni Márton-napi programok között válogattunk, s ajánljuk a finom borok és ételek kedvelőinek a rendezvényeket betűrend szerint sorolva a településeket.

Alsóörs

Badacsony

Balatonalmádi

Balatonfüred

Balatonfűzfő

Balatonkenese

Balatonszárszó

Balatonudvari

Balatonvilágos

Cserszegtomaj

Gyenesdiás

Hévíz

Keszthely

Révfülöp

Zalakaros

Zamárdi

Zánka

További programok Magyarország teljes területén IDE KATTINTVA >>

JEGYVASARLAS.HU

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!