12 balatoni program a csillagászati ősz első napjaira

Bár az időjárás továbbra is kegyes hozzánk, és a Balaton vizében még mindig kellemes belecsobbanni, de már érezzük az ősz leheletét.

Ropogós reggelekre ébredünk, s bár a meleg délutáni napsugarak még melegítik a testünket, a fák lombkoronájának pazar színei pedig a lelkünket, de nincs mese: szeptember 22-vel csillagászati szempontból is az őszről beszélünk.

2020-ban szeptember 22-én, a magyar időszámítás szerint délután fél négy után egy másodperccel köszönt be a csillagászati ősz.

Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart.

Ha hivatalosan szeretnénk az ősz fogalmát meghatározni, ez emígy szól: “Az időjárás fokozatos hidegedésével télbe forduló évszak; nálunk szeptember, október, november hava”.

De az ősz ennél sokkal többet jelent, és az örök érvényű igazságról, a változásról szól. A pezsgő nyári balatoni életérzést felváltja a csend és a nyugalom. A melengető napsugarak érlelte nyári ízek üvegekbe és flaskákba kerülnek.

Az ősz a természet idős kora, amely bölcsességével és szépségével igaz, hogy az elmúlást jelképezi, de egyben a jövőre való koncentrálásra is utat nyit.

Az ősz szépsége számtalan művészt ihletett meg, születtek remekbe szabott versek, mesés festmények. S ez nem csoda, hiszen pazar képet nyújt az alváshoz készülődő természet.

Ősszel a Csodálatos Balaton is varázslatos, akár mondhatnánk azt is, hogy jól áll a magyar tengernek az őszi színorgia. Azonban a nyári nyüzsgést követően sem áll le az élet a nagy tónál, rengeteg látnivaló, túraút, színes programkínálat között válogathatunk.

A csillagászati ősz első napjainak rendezvényei közül ajánlunk néhány érdekességet időrendi sorrendben, szeptember végéig.

Hévíz

Balatonfüred

Tihany

Balatonkenese

Kapolcs

Zalakaros

Balatonfüred

Balatongyörök

Hévíz

Balatonfüred

Nézd az őszi Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!