Badacsonyt mindenki gasztro bakancslistájára
Halak a hegyen névre hallgatott a Gasztrohegy sorozat második hétvégéje Badacsonyban.
9 vendéglátóhelyen kóstolhattunk finomabbnál finomabb fogásokat. Télen a Badacsony és az egész Balaton egy olyan arcát mutatja, melyet csak ilyenkor, a nyugodtabb hónapokban lehet igazán felfedezni.
Aki szeret előre tervezni, itt az elején mutatjuk, hogy a következő állomás december 28-30 között a Gasztrohegy / 3 Év végi disznóságok névre hallgat (erősen ajánlott program)
A sorozat első hétvégéjén nem vettünk részt, így nagy kíváncsisággal vetettük bele magunkat a badacsonyi gasztrotúrába 2018. november 24-én.
A Tóti-hegy varázslatos ködös látványa fogadott minket szombaton 11 óra körül a gasztroélvezetek előtt.
A kilenc helyszín közül hat vendéglátóhelyen jártunk, ezeket mutatjuk be a látogatás ideje szerint.
Tölgyes Kúria
A Tóti hegyen, a rizapusztai 1896-ban épült kúria felújított épülete valami olyasmi, amire régóta vágytak a rendezvényhelyszín, vagy épp esküvői helyszín iránt kutatók.
Vendégváró falatkák
Vincze Péter a Tölgyes Kúria vezetője köszöntőt mond
A rövid felvezetés után, azonnal érkeztek is az első állomás ételei.
Halászleve süllőpatkóval, gyufatésztával és ikraropogóssal
Sült céklás zsendicés rizottó, vajban sült süllővel és tökmagmorzsával
Kisfaludy ház
Igazi klasszikus a Badacsony tetején, útban a kilátó és a Rózsakő felé. Az egyik legrégebbi épület a hegyoldalban hatalmas terasszal. Kisfaludy Sándor költő egykori barokk stílusú présháza.
Füstölt pisztráng tatár
Süllőpofa késői szüretelésű szőlőraguban, édesburgonya gombóccal
Laposa Birtok
A Badacsony oldalában lévő, télen-nyáron üzemelő csodálatos 180 fokos panorámájú borterasz az a pont, ahol mindenki csinál egy képet egyszer, még mielőtt rendelne. Időjárástól függően a kinti kétszintes teraszon lehet ülni, télen a kályhának támaszkodva érdemes kóstolni a hegybe vájt kóstolóteremben.
Csuka, káposzta, ikra
Pláne Badacsony Borterasz
Az épületet az ’50-es évek végén építették Callmeyer Ferenc tervei alapján és ikonikus formája már akkoriban is Badacsony egyik látványossága volt – számos képeslapon is szerepel. Csak a Badacsonyi borvidék borai jöhetnek szóba, Szent György-hegyi, csobánci, sabari és persze badacsonyi tételek sorakoznak a borbár polcain.
Füstölt fogas pástétom, házi citruslekvárral, a Búzalelke diós-mazsolás kenyerével
Tilia Borvendéglő
A Hárskert néven üzemelő korábbi étterem – rögtön a Bonvino mellett, a Római úton – tavaly Tilia névre váltott, és az elegáns névválasztással az utat is kijelölték, amerre haladni akarnak. A Tilia markáns étlappal rukkolt elő, egyértelműen a vadhúsok és a helyi alapanyagok dominálnak.
Süllő, sütőtök, dió, érlelt helyi sajt a Kalla farmról
Karácsonyi díszkivilágítást kapott a badacsonyi hegyoldal.
Krisztin N. László Badacsonytomaj polgármestere 2018-as ünnepi beszédében kiemelte:
Hogy különösen kell tisztelni és szeretni a vendégeket, főleg azokat, akik megtisztelnek bennünket, hogy nem csak július augusztusban, hanem az év bármely szakában eljönnek hozzánk. Mára megértettük és üzenni is tudjuk, hogy ennek a térségnek komoly értékei vannak az őszi, téli és tavaszi időszakban is. Szeretném, hogy ez a fény, amit most meggyújtunk, messzire világítana, és azt üzenné, hogy Badacsony és környéke egész évben várja a látogatókat.
A Szigligeti Vár ágyújának kanócát Balassa Dániel a Vár kapitánya gyújtotta meg, melynek robajára gyúltak fel Badacsony karácsonyi fényei.
Badacsony fénykarácsonyfája
Az ünnepi fényceremónia után következett az utolsó, hatodik állomás.
Istvándy Borműhely
Az Istvándy család igazi “helyi erő”, Gergő a nagy kitaláló, Csilla főz, már a szülők is borászok voltak. Családi és családias vállalkozás az övék a pincétől a képtalantóti felé található szürkemarhákkal szegélyezett borterasztól kezdve a Badacsony középpontjában helyet foglaló Borműhelyig. Télen egyértelműen ez a bázis, nagy terasszal, bormozival, fűtött beltérrel, zenével.