Templomok

Szent Mihály római katolikus templom

Balatongyörök, Szent Mihály templom, Kossuth Lajos utca, Magyarország

Fotó © balatongyorok.hu

1715-ben, Szent Mihály arkangyal tiszteletére építették Balatongyörökön a Szent Mihály templomot. 1745-ben újjáépítették.

Később, a 19.század első részében klasszicista stílusban a korábbi templom falait felhasználva került újjáépítésre. Tornya 21 méter magas, két harang található benne. A több mint három mázsás harang 1925-ben Sopronban készült, készítője Seltenfoher Frigyes és fia. Az idők során elhasználódott harangot 2010-ben Gombos Miklós és fia Őrbottyánból újraöntötte.

A templom épületét 2001-ben újították fel és helyezték műemléki oltalom alá. Az egyhajós templom szentélye negyed gömb boltozatú, félköríves záródású. Kapuja zárókődíszes, évszám olvasható rajta. Ugyancsak évszámok találhatók a torony középső szintjén is. Vélhetőleg ezek az építés kezdetét és végét jelzik. Nyugati homlokzati tornyú, szabadon álló templom. Sekrestyéje félnyeregtetős, négyzet alaprajzú, észak felől csatlakozik a szentélyhez. A szentély felől kontyolt nyeregtetővel rendelkezik. A köténydísz és a kapukeret között Krisztusfej található.

Festett üvegablakokkal rendelkezik, berendezése jellemzően XIX.századi. Orgonája 1900 körüli (Országh Sándor). A templom kertjében XIX. századi kézi faragású sírkövek találhatóak, valamint egy 1848-as kőkereszt. A búcsú időpontja szeptember 29.

A Római Katolikus Szent Mihály templom (Balatongyörök, Kossuth u. 1.) rendes miserendje:
– Szombaton: 15.15 órakor
– Vasárnap: 8.15 órakor
– Piros betűs ünnepnapokon 8.15 órakor
– csak egyházi ünnepeken (amikor munkanap van): 15.15 órakor tartják a szentmisét.

 

Cím: Balatongyörök, Szent Mihály templom, Kossuth Lajos utca, Magyarország

Látnivalók

Toplisták

Toplisták