Túl sok a víz a Balatonban, le kell ereszteni a szakemberek szerint

A Balaton vízszint-szabályozását szolgáló Sió zsilip 2017. április 4. óta van zárva. A mai napon a vízügyes szakemberek a zsilipet megnyitják.

Szerző:Csodálatos Balaton

fotó © HAJOZAS.HU

Az előrejelzések szerint a tó vízforgalmában további növekedésre és ennek következményeként a vízállás emelkedésre lehet számítani, ezért a mai naptól vízeresztésre van szükség a parti és partközeli területek időszakos elöntésének megelőzése érdekében.

A Balaton átlag vízállása a mai napon 124 cm.

A Balaton vízjárására a hidrológiai téli félév során a sokéves átlag alapján 40 cm vízállás növekedés jellemző. A mostani téli félév eddig eltelt időszakát is ez a változás jellemezte.  A Balaton-vízgyűjtőn kialakult víztöbblet, különösen az átlagosnál jelentősen csapadékosabb decemberi hónap okozta a vízállás folyamatos emelkedését.

fotó © Csodálatos Balaton

A jelenleg rendelkezésre álló közép- és hosszútávú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel további vízkészlet-növekedés várható, ezért a kármegelőzés céljából szükség van a megengedhető maximális vízállás feletti vízmennyiség levezetésére.

A Balaton vízszint-szabályozását szolgáló Sió zsilip 2017. április 4. óta zárt állapotban van. A mai napon a vízügyes szakemberek a zsilipet megnyitják és az eresztést fokozatosan megkezdik.

A vízeresztés során folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük a vízállás alakulását, hogy a nyári idény teljes idejére az idegenforgalomnak kedvező vízállást biztosítsunk. – nyilatkozta Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvívője

Pár napja készítettük ezeket a fotókat Siófokon, szinte teljesen kivan száradva a Sió ezen szakasza.

fotó © Csodálatos Balaton

fotó © Csodálatos Balaton

fotó © Csodálatos Balaton

fotó © Csodálatos Balaton

Látnivalók

Toplisták

Toplisták