Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál

fotó © H. Szabó Sándor

Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál. Most még csak a szúnyoglárvák tenyészőhelyein, repülőről végzik el a biológiai irtást.

Idén korán került sor az első gyérítésre, mert hiába volt kevés a csapadék, a szokásosnál melegebb időben hamarabb kikeltek a lárvák.


Sok a védett terület a Balaton körül, ahol nem engedélyezi a hatóság a szúnyogirtást, így összesen 1200 hektáron végzik a gyérítést. „Hasonló módon megy, mint a kémiai irtás. Nagyon kis mennyiségű anyaggal dolgozunk. Ez egy speciális vegyszer, ami kizárólag a szúnyoglárvákra hat, ebből is hét decit szórunk ki egy hektárra. Ami a különbség, hogy most nem a lakott területek fölött repülünk, hanem a háttérterületeket, illetve a Balatonon a nádasokat kezeljük” – magyarázta Bódis László pilóta.

A felhasznált baktériumkészítmény semmilyen környezeti kockázatot nem jelent. Kizárólag a szúnyoglárvákra hat úgy, hogy azok elfogyasztják – mondja a szakember.

„Bekerül a bélcsatornájukba, ott fejti ki a hatását. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint hogyha a szúnyoglárvának a bélcsatornája, mint a szita, átjárja a víz, kettétörik, elpusztul, és a halak elfogyasztják az elpusztult szúnyoglárvát, azoknak már semmi bajuk nem lesz tőle” – emelte ki Gáspár János, a Corax Bioner Környezetvédelmi Zrt. üzletágvezetője.

A költségeket az elő és az utószezonban az önkormányzatok fizetik, míg a főszezonban a katasztrófavédelem irányítja az irtást.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!