5 csodálatos idézet a Balatonról

fotó © Pető Piroska 

Egy ilyen csodálatos környezet, mint a Balaton sok írót és költőt megihletett már. Összeszedtük nektek 5 idézetet, amelyek tökéletesen tükrözik azt a csodát, amit a Balaton jelent az emberek számára.

1.  Eötvös Károly

Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén. Száz csillagnak ezer tündöklése az apró hullámokon. S ha áttekintesz a túlsó partra: minden falu alján apró pásztortüzek hosszú sora mosolyog feléd.

2.  Szilvási Lajos

Hányan kérdezték már tőlem, miért ásom el magam itt, vidéken, a Balaton partján… Néha megpróbáltam megmagyarázni a fantáziátlan agyuknak, hogy én itt, ennek a csodálatos víznek a partján érzem itthon magam. Itt igazibb a napfény, itt igazán tiszta a levegő, itt én minden reggel úgy ébredek, mint aki újjászületik. Akár ilyen gyönyörűen süt a nap, mint most, akár borús vagy sírós az idő, mindegy nekem, csak itt lehessek, és láthassam az ablakból vagy innen a tetőről ezt az én tengeremet.

3. Tisch Ferenc

Azt kérdeztem magamtól, tudom-e egyáltalán, mi az, amit keresek, mit jelent a szó, hogy “szerelem” a maga tiszta és érintetlen tartalmában? És akkor, amikor ezen gondolkodtam, különös módon a Balatonra gondoltam. Mindig is nagyon szerettem a Balatont. Csak úgy, elvárások nélkül, önmagáért. (…) Gyönyörű. Nem akartam én tőle semmit, csak szeretni. Hűséges voltam a Balatonhoz, mert sosem ígértem neki semmit. Nem használtam nagy szavakat, nem esküdöztem, nem is kötöttem hozzá magam. Csak szerettem.

4. Eötvös Károly

 Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha a lában gyökeret vert volna.

5.  Rutai Éva – Esti séta a Balatonnál

Hullámokat a Hold fénye lovagolja,
Csillogva táncolja át az éjszakát,
Vadul csapkodja a víz a partot,
De élvezed morgó hangját és illatát.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!