Hévízibivaly duatlon verseny 2021

Hévíz-patak kenutúra beszállóhely, Magyarország

2021. november 27-én első alkalommal rendezik meg a Hévíz-patak mentén, oda-vissza a Hévízibivaly duatlon versenyt.

A versenyre reggel 8:00 és 17:00 között kerül sor a Hévíz-patakon, valamint a patak melletti töltésen.

A versenyzők a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsilip után teszik a meleg vízre eszközeiket (amiket a szervezőktől is tudnak bérelni), melyekkel a fenékpusztai kiszállóig eveznek. Fenékpusztán a kiszálló utáni depóban lesz lehetőség frissítőre, átöltözésre, majd a patak melletti töltésen kell visszafutni Hévízre. Az táv vízen és szárazföldön is 10 km, tehát oda-vissza 20 km. Létszám limitált: maximum 250 fő.

A program időpontjai:

2021. november 25-26. 9:00 – 17:00 a Hévízi Tourinform Irodában (Rákóczi u. 2.) lehetőség lesz az előzetes rajtcsomag átvételére
2021. november 27. 8:00 – 11:00 szakaszos időbeosztásban rajtcsomag átvétel a Regisztrációs zónában
2021. november 27. 9:00 – 12:00 szakaszos versenyindítás a Hévíz-patakon a zsilip után, a Rajtzónában
2021. november 27. 14:00 – az evezős verseny limitideje a fenéki kiszállónál
2021. november 27. 14:30 – az utolsó futás indítás Fenékpusztánál a Váltó depóból
2021. november 27. 16:00 – a futás limitideje a Célzónába
2021. november 27. 16:00 – ünnepélyes eredményhirdetés a Célzónában

Mit kell tudni a távról vízen és szárazföldön?

A Hévíz-patak: sekély, 0,8-2,5 méter mély medrű patak, melyben hazai és trópusi vízinövények élnek. Szélessége változó. Vize a zsilipnél meleg, Fenékpuszta felé haladva egyre hidegebb, téli időszakban párolog. Folyása egyenletes, lassú, örvények nincsenek. Az útvonalon 4 alkalommal műtárgyak alatt kell átevezni, átsiklani. Partja alkalmas több helyen is a kikötésre. A hajók vízretételében és a hajók kivételében szakemberek segítenek. A vízen megtett táv nagyjából 10 km.

A patak melletti töltés: karbantartott, sík, kavicsos, murvás, füves terep, elhanyagolható szintkülönbséggel. Az útvonal egy helyen keresztezi a 75-ös számú főútvonalat, amin szakaszos átengedéssel biztosítják az átfutást. Az útvonal kijelölt, elágazási lehetőség nincs. Hévízre visszaérve a töltés után az Ady utcán kell átfutni (itt gyalogátkelőhely van, biztosítással), majd a Hévízi Tófürdő területére kell befutni, ahol kordonozott útvonalon a standterületen lesz a befutó. A futva megtett táv nagyjából 10 km.

Díjak és díjazási kategóriák:

Minden nevező, aki limitidőn belül teljesíti a távot, befutóérmet kap a célban, továbbá a díjazottak értékes nyereményekkel gazdagodnak.

Az alábbi kategóriákban osztanak díjakat:

Egyéni nő versenyző  – első, második, harmadik helyezett

Egyéni férfi versenyző – első, második, harmadik helyezett

Csapat – első, második, harmadik helyezett
A csapatok minden tagjának teljesítenie kell a teljes útvonalat. A csapat egy időmérésre alkalmas dugókát kap, így értelemszerűen egyszerre kell beérkezniük a célba. A csapatok számára a szervezők tudnak biztosítani kenukat.

Miért Bivaly?

Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

Hévíz-patak kenutúra beszállóhely, Magyarország

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!