Rendkívül erős sarki fényt lehetett látni a Balatonnál (FOTÓK)

Kevés felhő volt az égen, ezért szinte az egész országból látni lehetett a sarki fény jelenséget. Idén 10. alkalommal tűnt fel a sarki fény, de még sosem volt még ennyire erős és csodálatos.

Már a délutáni órákban is látszott az ún. sarki fény előrejelzéseken, hogy érdemes lesz este kémlelni az eget.

Az ún. KP-index egy globális index, amellyel a geomágneses aktivitást, vagyis a Föld mágneses terének zavartságát fejezik ki, értéke 0-tól 9-ig terjedhet. A 0 inaktivitást jelöl, míg a 9-es extrém geomágneses vihart, ez az index már délután 6-os volt. Este 6-kor 7-es.

Vasárnap este fél 6 után látszódott már a rózsaszín pompa a webkameráinkon, nem sokkal később pedig már szabad szemmel is megjelent az égbolton a káprázatos jelenség.

A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

Fotókat a Csodálatos Balaton Facebook oldalán láthattok a jelenségről:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!