Mammatus-Felho-Legkori-Jelenseg-Tihany-Balatonfured-Vihar-CsodalatosBalaton-HAJOZASHU

Ritka légköri jelenség volt a Balatonnnál (Mammatus felhő)

A reggeli órákban igazi felhőparádéban gyönyörködhetett az, aki felnézett az égre, a Balatonnál legalábbis mindenképpen.

Az éjjel átvonult hidegfront mögötti felhőzetben, a csapadék elvonultával emlőszerű kidudorodások jelentek meg, viszonylag nagy számban, csaknem a fél eget elfoglalva. A felhőalakzatot, amit idegen szóval mammáknak (vagy mammatusnak) nevezünk, viszonylag hosszú időn keresztül meg lehetett figyelni.

A jelenség kialakulására többféle tudományos magyarázat is létezik: a legelterjedtebb szerint a dudorokat létrehozó felhőzetben kisebb skálájú leáramlások indulnak meg, amelyek belesüllyednek a felhőzet alatti szárazabb légrétegbe. A szárazabb levegővel való keveredés párolgást indukál, ami az extra hűlés miatt további süllyedést eredményez, a lefelé irányuló mozgás pedig magával rántja a felhőzet anyagát. Leggyakrabban zivatarok üllőjében figyelhető meg a nyári félévben, de ritkábban kialakulhat közép- vagy alacsonyszintű felhőzetből a hidegebb évszakokban is – tájékoztatott a Meteorológiai Szolgálat.

Ma reggel az utóbbi eset valósult meg, mi pedig lefotóztuk Tihanynál és Balatonfüreden:

Summary
Nagyon ritka légköri jelenség volt a Balatonnnál (Mammatus felhő)
Article Name
Nagyon ritka légköri jelenség volt a Balatonnnál (Mammatus felhő)
Description
A felhőalakzatot, amit idegen szóval mammáknak (vagy mammatusnak) nevezünk, viszonylag hosszú időn keresztül meg lehetett figyelni.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!