Persediak Meteorraj Hullocsillag Balaton

Mától látható az év leglátványosabb csillaghullása: jönnek a Perseidák

A nyár leglátványosabb meteorraja, a Perseidák, a Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok.

Augusztus idusán nem csak azért érdemes az éjszakai égboltot kémlelni, hogy a csillagképekben gyönyörködjünk, hanem az izgalmas fényjelenséget produkáló hullócsillagok miatt is.

A meteorok, avagy hullócsillagok nem mások, mint apró por és törmelékdarabok, melyek a Föld légkörével találkozva a súrlódás miatt elégnek.

A Perseidákról az első infókat kínai csillagászoknak köszönhetjük, és a feljegyzésekből kiderül, hogy már 2000 évvel ezelőtt is észlelték az égi tüneményt. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

A Perseidák maximuma elnyújtott, nem egy esetben két egymást követő éjszakán is látványos csillaghullásra számíthatunk:

2020-ban augusztus 12-én 13-16 óra között éri el a csúcsot a raj, így 12-én este lehet talán a legtöbb hullócsillagot látni.

Az elhúzódó maximum miatt már 11-ről 12-re virradó éjjel is érdemes figyelni az eget.

Az előrejelzések szerint az időjárás nem, de a holdfény az éjszaka második felében kis zavarást okozhat a megfigyelésen: 11-én este 23:30 után kel és 47 százalékos lesz, majd legközelebb 13-án éjfél után fél egykor, és már csak 37 százalékos megvilágítással zavarja az égbolt sötétségét. Az erős holdfény természetes fényszennyezése szinte „letörli” az égről a halványabb meteorokat – jóval kevesebb rajtagot láthatunk így, mint újhold idején. Fontos, hogy ne nézzünk direkt a Holdba, ami elvakíthat, így a leghalványabb meteorok nem vesszük észre.

A Perseidákra jellemző, hogy általában csomókban esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következik az újabb hasonló csomóig. Így maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több.

Minden különleges felszerelés nélkül élvezhetjük a csillaghullást, bár a tökéletes látvány érdekében természetesen érdemes elvonulni a város fényeitől. Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz. Tehát nincs más dolgunk, mint egy pléddel felszerelkezve, barátokkal vagy egyedül figyelni az égboltot, akár a Csodálatos Balaton partján.

Egy kellemes túrával is összeköthetjük a csillaghullás nézését, akár az egyik balatoni kilátóhoz.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!