Elindul a viharjelzés április 1-jén a Balatonon

A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett.

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző obszervatóriumának vezetője a HAJOZAS.HU megkeresésére elmondta: a viharjelzés az évek során megszokott módon, április 1-én indul, és október 31-ig tart.

Kiemelte, hogy a változóban levő klíma, az időjárási viszonyok “feladják a leckét”. A Balatonra mindig is igaz volt az a szlogen, hogy “A Balaton az, ahol az időjárás jelentés életbevágóan fontos”, hiszen a nagy vízfelület, és egyéb éghajlati sajátosság miatt a Balaton időjárása nagyon gyorsan változik, amelyre a globális időjárás változás is hatással van.

– A megszokott biztonsági szint fenntartásához fontos, hagy a méréseink zavartalanok legyenek, azaz ne építsék be a mérési környezetet, adott legyen a megfelelő számítástechnikai eszközpark a számítások elkészítéséhez, valamint tapasztalt szakember gárdával dolgozhassunk együtt. Ez a három alappillére annak, hogy a viharjelzés jól működjön, s bár ez nem egy könnyű feladat, de mindent megteszünk, nem adjuk fel – tette hozzá Horváth Ákos.

A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére.

A Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában regisztrálja a Balaton időjárását és arról folyamatosan tájékoztatást ad, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig előrejelzéseket készít a várható időjárás alakulásáról, melyek alapján – szükség esetén – a megfelelő viharjelzéseket kiadják.

  • Elsőfokú viharjelzés: percenként 45 fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szél esetén
  • Másodfokú viharjelzés: percenként 90 fényfelvillanás viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szél esetén.
  • A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül több mint 30 stabil fényjelző, kiemelt strandokon 15 mobil tájékoztató fényjelző végzi.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

Több mint 20 ÉLŐ webkameránkon éjjel-nappal nézhető az időjárás alakulása:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!