Csúcstechnológia a páratlan Hévízi-tavon

Kinesio-lab, azaz a legmodernebb digitális technológia Hévízen, a Festetics Fürdőházban

Az egészség szoros összefüggésben áll a mozgással, amelynek alapfeltétele a járás. A járás az egyik legtermészetesebb mozgásunk, amely hatással van az egész szervrendszer működésére…

Ezzel a gondolattal kezdődik Magyarországon első olyan mozgásanalizáló laborjának a kiadványa, ahol Te, akár magánemberként is részt vehetsz egy komplex mozgás vizsgálaton, és meglepő módon ez még nem is kerül majd vagyonokba, nem kell hozzá kórházi betegnek lenned, nem kell beutalót vinned és nem is kell itt megszállnod. Nem kuruzslás és nem valamiféle aura elemzés vagy távgyógyítás, hanem egy 3 órás komplex vizsgálati folyamat, ami után nem akarnak neked eladni sem egy drága gyógyszert, sem egy komplex kúrát, viszont kapsz egy szakszerű elemzést a szervezeted állapotáról, amivel aztán azt kezdesz, amit szeretnél. Persze nekik is lesznek ötleteik, ha kíváncsi vagy rájuk.

Ha ez egy labor, akkor ez emberkísérlet?

A Hévízgyógyfürdő Szent András Reumakórház berendezett egy labort, ami embereket tesztel. Először csak saját betegeit, majd az eredmények és a kapacitáskihasználás maximalizálása érdekében most már szinte bárkit. Persze ez nem az a fajta laboratórium, ahol védőszemüvegben, kémcsövekben állítanak elő fura anyagokat, és mikroszkópon keresztül vizsgálják testünk minden apró sejtjét.

Ebben a tesztben az a veszélyes, hogy fizikai állapotunkra semmilyen hatással nincs, viszont lelki állapotunkat megviselheti, ha konkrétan szembesítenek vele, hogy milyen dolgokon kellene változtatnunk ahhoz, hogy mondjuk itt-ott ne fájjon az, ami néha bizony fáj.

Mi volt ezzel az eredeti cél?

Amikor megnyitotta kapuit a Kinesio-Labor, hangsúlyozottan az volt a cél, hogy a mozgásanalizáló labor fontos részét képezze a Hévízi Tradicionális Kúrának, hiszen segítségével pontos képet kaphatnak a beteg kezelés előtti és utáni állapotáról. Ezzel az összetett vizsgálattal objektív módon válik mérhetővé a mozgásterápiában végzett kezelések hatékonysága rövid illetve hosszú távon is.

A vizsgálati eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy egyes tünettípusok esetén specializáltabban állítsák össze a kezelőorvosok a beteg számára a kúracsomagokat, alakítsanak ki minél hatékonyabb kezelési folyamatokat.

Ezzel a vizsgálattal ráadásul, a beteg visszajelzésein túl, az egyértelműen mérhető számítógépes elemzés segítségével időről-időre vissza lehet ellenőrizni a kezelési folyamatok hatásait a kezelés folyamatában, utána vagy akár a kezelés utáni hónapokban is. Ezért ez a vizsgálat a kórház betegei számára, indokolt esetben, orvosi beutalóval, ingyenesen vehető igénybe.

Akkor ez most mégis egy kórházi vizsgálat?

A hévízi Kinesio-lab-ot a kórház működteti és felügyeli szakmailag, maga a vizsgálat nem a kórházban, hanem a Festetics Fürdőházban található, nagyon szép, kulturált környezetben. A bejutáshoz nem kell sem a kórházat felkeresni, sem a Hévízi Tófürdőre jegyet váltani. Időpont egyeztetés szükséges, és szakértő személyzet fogad majd minket, de nem a szó legszorosabb értelmében vett magyar kórházi és orvosi környezetben.

Mit csinálnak velünk 3 órán át?

A nagyjából 190 millió forintot érő speciális eszközpark 3 vizsgáló helyiségben elosztva kapott helyet. A vizsgálatokat szakképzett gyógytornászok végzik, és az a cél, hogy 3 óra után teljes képet kapjunk csontjaink, ízületeink, izomzatunk állapotáról, testösszetételünkről, járásképünkről. Vannak eszközök, amik a testösszetételt elemzik, van, ami a gerincoszlop torzulásait, van, ami az izomerősséget, van, ami a mozgásunk összképét. Minden vizsgálat másik géppel történik, és akár mi is kérhetjük, hogy mire vagyunk inkább kíváncsiak. Nézd meg a bekezdés utáni videót és mindent meg fogsz érteni.

A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, nem kell kontraszt anyagot használni, nem veszélyesek. Amit kérnek tőlünk, hogy vetkőzzünk fehérneműre, vagy vigyünk egy testhez álló rövidnadrágot, ujjatlan, feszülős felsőt, ami lehet egy trikó is. Van persze öltöző.

Mi a végeredmény? Mit kapok?

A végén kinyomtatnak nekünk egy csomó dokumentumot, ami tele van adatokkal, grafikonokkal, statisztikákkal, amikből jó esetben szinte semmi sem értünk, de legalább ott és akkor elmagyarázzák számunkra, mi miért fontos. De! Ezzel az eredménnyel, ha szükségesnek érezzük, mert mondjuk azt derítették ki, hogy fontos lenne, elmehetünk egy szakorvoshoz, aki az adatok alapján már konkrétan javasolni tud nekünk kezeléseket, terápiákat. A gép által kapott elemzéshez igény esetén még dietetikus szaktanácsadást is kérhetünk.

Miért akarnék én ilyet, hiszen semmi bajom nincs?

Freud azt mondta, hogy kétféle páciens van, akit már diagnosztizáltak, és akit még nem. Félretéve a tréfát.

– Ha már van valamilyen, gyaníthatóan mozgásszervi (izom, ízület, gerinc, csontozat) panaszunk, akkor ezzel a módszerrel pontosan meg tudják állapítani, hogy mi a fájdalom/probléma forrása, és konkrétan tudnak rá megoldási lehetőségeket javasolni.
– Ha nem csak panaszunk van, de már konkrét kezelésen is részt veszünk, akkor egy ilyen vizsgálattal objektíven tesztelhetjük a kezelés előtti és a kezelés utáni állapotunkat.
– Ha szerencsére nincs panaszunk, akkor is hasznos lehet, mert lehetnek olyan változások a testünkben, amiknek jelenleg még nincs tünete. Ez esetben olyan korai stádiumban tudunk beavatkozni, hogy magának a tényleges fájdalomnak a kialakulása megelőzhető. Így a vizsgálatnak preventív jelentősége van.
– A negyedik eset pedig lehet az, ha olyan aktív versenysportot, vagy olyan fizikai megterhelést jelentő munkát végzünk, ami hosszú távon kihathat a csontjaink, ízületeink egészségi állapotára. Ebben az esetben egy ilyen vizsgálattal mondjuk évente vizsgálhatjuk, hogy nem terheltük-e túl valamilyen módon a szervezetünket.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!