Befejeződött az Erdei Misztérium, a Hévízi Véderdőben zajló művészeti programsorozat

A programsorozat fő elemeit a felnőtt és gyerekszínházi előadások, a több korcsoport számára szervezett ismeretterjesztő geobotanikai túrák, erdei mikrokoncertek, performance-ok és az öko-art projekt adták.

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. “Erdei misztérium” címmel sikeresen pályázott a Kulturális – Művészeti Programok Támogatása, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Az Erdei Misztérium program az EKF programsorozaton belül a Balatórium alprogramhoz kapcsolódott, melynek kiemelt célja, hogy a régió ökológiai kérdéseiről a művészet és a kultúra eszközein keresztül kezdeményezzen párbeszédet, valamint tudatosan hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira, természeti kincseire.

2022. április – október között, e fenti célok mentén szervezett kulturális programsorozatot a Hévízi Turisztikai Np Kft. Hévízen, az északi Véderdő területén: Erdei Misztérium, avagy Játék Zöldben címmel.
A programsorozat fő elemeit a felnőtt és gyerekszínházi előadások, a több korcsoport számára szervezett ismeretterjesztő geobotanikai túrák, erdei mikrokoncertek, performance-ok és az öko-art projekt adták.

Az áprilistól-októberig tartó időszakban a hévízi Véderdőben 54 különböző, ingyenes esemény valósult meg, ezek közül 21 kimondottan gyerekek/diákok számára.

Megközelítően 2000 fő vett részt a kis létszámú, családias hangulatú eseményeken, hiszen az egyedi helyszíni adottságok, és a kisebb nézőszámból adódó magasabb átélés miatt még a színházi előadásokon is legfeljebb 60 fő vehetett részt.

Az eseményekhez nem készült színpad, nézőtér, a projektben csak hosszú távon fenntartható, ökotudatos eszközök szerepeltek. A programok természetes díszletét az erdő hangjai, fényei adták. A teljes projekt a low impact szemlélet mentén valósult meg, hiszen a legfontosabb cél: ember és természet kapcsolatának elmélyítése – hangzott el az október 18-i projektzáró eseményen.

Papp Gábor, Hévíz város polgármesetere rámutatott: a rendhagyó helyszínválasztást nem csak a téma indokolja Hévízen, hanem az is, hogy a hévízi Véderdő a város szerves része. Nem csak természetvédelmi szempontból van jelentősége, de hozzájárul a város friss, tiszta, zöld és természetes atmoszférájához, a Hévízi-tó szépségéhez. Sétaútjain egész évben szívesen sétálnak helyiek és Hévíz vendégei, hogy felfrissüljenek, pihenjenek, élvezzék a fák hűvösét és a madárcsicsergést és ennek a programsorozatnak köszönhetően most már a kulturális programokat, ismeretterjesztő előadásokat is.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezető igazgatója örömmel számolt be arról, hogy az idei sikeres pályázatot követően jövőre is egész biztosan lesz Erdei Misztérium programsorozat Hévízen. Az EKF 2023 program keretében ugyanis sikeres pályázatot nyújtottak be a 2023-as évre is, ezért részben az idén már bizonyított, nagy sikerű programokkal, részben pedig további extra eseményekkel és helyszínekkel várják majd a vendégeket Hévízen jövőre is.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!