A megújult badacsonyi Hableányban rendezték meg a Junibor Zöldszüretet

A 2019-es Junibor Zöldszüretre, a jövő fiatal borászait bemutató tagválasztó eseményre idén 17 ifjú szakember jelentkezett.

A rendezvényről Laposa Zsófiával, a Junibor egyik elnökségi tagjával beszélgettünk.

– Találó név az új tagok megismerésére és kiválasztására a Zöldszüret elnevezés. De mit is rejt pontosan magában?

– A Fiatal Borászok Egyesülete azzal a céllal alakult, hogy összefogja és szakmai fejlődésükben segítse a 35 év alatti borászattal foglalkozó fiatal tehetségeket. A szakmaiságot külön kiemelném, hiszen minden tevékenységünk, rendezvényünk a szakma felé mutat.

Évente öt állandó programot szervezünk, melyek egyike a Zöldszüret. Ez tulajdonképpen egy előválogató, hiszen itt ismerhetjük meg az egyesületi tagságra aspirálókat, akik csak ajánlással érkezhetnek erre az alkalomra. 2019-ben 17 ifjú borász jelentkezett, és szombaton 2-3 saját borukkal mutatkoztak be.

Nem a borok bírálata, értékelése az elsődleges szempont, bár nyilván az is egy fontos momentum, hanem az, hogy kialakuljon egy közvetlen kapcsolat, megismerhessük az ifjú szakember céljait, benyomást szerezzünk az elhivatottságáról.

A döntés, hogy közülük ki lesz majd az egyesület tagja a decemberi közgyűlésen derül ki: az elnökség titkos szavazással adja le a voksát, és kétharmados támogatás szükséges ahhoz, hogy a jelentkező a Juniborhoz tartozzon.

– Egyéb programok is színesítették a napot.

– Mint ahogy említettem, fontosnak tartjuk a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését, az új technológiák megismerését, melyeket aztán megvitatunk, elemzünk. A mai rendezvényünkön a drónos permetezésről tartottak bemutatót a friss Terasz mellett, illetve bejártuk a Hableány épületében kialakított új borászati üzemünket.

A drón 10 literes tartállyal rendelkezik, amellyel 1 hektárnyi területet tud bepermetezni 10 perc alatt.

A Zöldszüret résztvevői láthatták, hogyan is működik a drónos permetező.

Az ikonikus badacsonyi épület, a Hableány átalakítását 2017-ben kezdték el.

Laposa Zsófi vezette körbe a jelenlegi és a leendő tagokat

Egy birtokközpontot és látvány-borászatot hoztak létre gasztronómiai térrel, vendéglátóhellyel.

Az épületet úgy tervezték, hogy a szőlő gazdálkodásnak és a bor készítésének az egész folyamata áttekinthető legyen.

A szőlő feldolgozás, a palackozás már az utcáról látható, bentről pedig a tartály teret, az érlelés folyamatát lehet szemügyre venni.

A borászat minden fázisát bemutató központ bisztrója egész évben nyitva tart

Summary
A megújult badacsonyi Hableányban rendezték meg a Junibor Zöldszüretet
Article Name
A megújult badacsonyi Hableányban rendezték meg a Junibor Zöldszüretet
Description
Junibor Zöldszüret 2019 – 2008-ban baráti társaságként alakult a Junibor, azaz a Fiatal Borászok Egyesülete, amely az évek során egyre komolyabb szakmai szervezetté nőtte ki magát.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!