A megújult badacsonyi Hableányban rendezték meg a Junibor Zöldszüretet
A 2019-es Junibor Zöldszüretre, a jövő fiatal borászait bemutató tagválasztó eseményre idén 17 ifjú szakember jelentkezett.
A rendezvényről Laposa Zsófiával, a Junibor egyik elnökségi tagjával beszélgettünk.
– Találó név az új tagok megismerésére és kiválasztására a Zöldszüret elnevezés. De mit is rejt pontosan magában?
– A Fiatal Borászok Egyesülete azzal a céllal alakult, hogy összefogja és szakmai fejlődésükben segítse a 35 év alatti borászattal foglalkozó fiatal tehetségeket. A szakmaiságot külön kiemelném, hiszen minden tevékenységünk, rendezvényünk a szakma felé mutat.
Évente öt állandó programot szervezünk, melyek egyike a Zöldszüret. Ez tulajdonképpen egy előválogató, hiszen itt ismerhetjük meg az egyesületi tagságra aspirálókat, akik csak ajánlással érkezhetnek erre az alkalomra. 2019-ben 17 ifjú borász jelentkezett, és szombaton 2-3 saját borukkal mutatkoztak be.
Nem a borok bírálata, értékelése az elsődleges szempont, bár nyilván az is egy fontos momentum, hanem az, hogy kialakuljon egy közvetlen kapcsolat, megismerhessük az ifjú szakember céljait, benyomást szerezzünk az elhivatottságáról.
A döntés, hogy közülük ki lesz majd az egyesület tagja a decemberi közgyűlésen derül ki: az elnökség titkos szavazással adja le a voksát, és kétharmados támogatás szükséges ahhoz, hogy a jelentkező a Juniborhoz tartozzon.
– Egyéb programok is színesítették a napot.
– Mint ahogy említettem, fontosnak tartjuk a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését, az új technológiák megismerését, melyeket aztán megvitatunk, elemzünk. A mai rendezvényünkön a drónos permetezésről tartottak bemutatót a friss Terasz mellett, illetve bejártuk a Hableány épületében kialakított új borászati üzemünket.
A drón 10 literes tartállyal rendelkezik, amellyel 1 hektárnyi területet tud bepermetezni 10 perc alatt.
A Zöldszüret résztvevői láthatták, hogyan is működik a drónos permetező.
Az ikonikus badacsonyi épület, a Hableány átalakítását 2017-ben kezdték el.
Laposa Zsófi vezette körbe a jelenlegi és a leendő tagokat
Egy birtokközpontot és látvány-borászatot hoztak létre gasztronómiai térrel, vendéglátóhellyel.
Az épületet úgy tervezték, hogy a szőlő gazdálkodásnak és a bor készítésének az egész folyamata áttekinthető legyen.
A szőlő feldolgozás, a palackozás már az utcáról látható, bentről pedig a tartály teret, az érlelés folyamatát lehet szemügyre venni.
A borászat minden fázisát bemutató központ bisztrója egész évben nyitva tart