Veszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot

fotó © HAJOZAS.HU

Húsz százalékkal nőtt egy év alatt a balatoni nyaralók iránti kereslet. A Balaton déli partján a nyaralók átlagos négyzetméterára 363 ezer forint volt idén nyáron, az északi parton 315 ezer forintot tett ki.

Az idén júliusban korábban soha nem látott szintre emelkedett a hazai nyaralók iránti kereslet. Éves szinten 30 százalékkal, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az országos nyaralópiacot, valamint a Balaton-parti nyaralók iránti keresletet és árakat vizsgálta.

Balatonon júliusban tetőzött a kereslet

Az országos piacon belül a legtöbb eladó nyaralót kínáló balatoni piac is csúcsot ért el idén júliusban. Balogh László gazdasági szakértő szerint a balatoni rekordkeresletet több tényező indokolja. “Az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások és a rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a nyaralók vevőjelöltjeit, hogy ne várjanak tovább a vásárlással.” – fogalmazott a szakértő.

Az ingatlan.com elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévő nyaralók találhatóak az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest.

A nyaralóknál nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényező befolyásolja, többek között

a telek mérete és alakja; tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság; az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége is.

Az ingatlan.com elemzése szerint a július végén a legolcsóbb déli parti nyaralóként hirdetett ingatlanok közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, előbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa. Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért.

Summary
Veszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot
Article Name
Veszik a balatoni nyaralókat, mint a cukrot
Description
Balatoni nyaraló 2018 @ndash; Soha nem volt ekkora érdeklődés a nyaralópiacon, mint ebben az évben. A július pedig rekordot döntött.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!