Paloznak betiltott mindenféle építkezést a településen

Egyre több az építkezés, szinte gomba módra nőnek ki az épületek szerte a Balaton parton, nem kivétel ez alól Paloznak sem.

Az enyhülő szabályozás, az immár nem engedélyhez kötött építési tevékenységek, a befektetésnek tekintett ingatlanszerzés, sokakat arra ösztönöz, hogy kihasználja a kínálkozó lehetőséget és az utolsó talpalatnyi területeket is beépítse. A rendelkezésre álló infrastruktúra, a közművek, az utak azonban lassan nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A falusi nyugalom kertvárosi nyüzsgéssé alakul és már nem csak a nyári hónapokban. Ezt felismerve, a helyben lakók érdekeire tekintettel, a paloznaki képviselő-testület úgy gondolja, hogy a településrendezési eszközök: a rendezési terv, építési szabályzat felülvizsgálata és módosítása szükséges.

A felülvizsgálat idejére pedig az Étv. 20-21. §. felhatalmazása alapján 2021. február 15-től változtatási tilalmat rendeltünk el a település teljes területén. A tilalom idején Paloznakon telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani nem szabad, kivéve a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyeket.

A tilalom bizonyára gondot okoz egyeseknek, éppen ezért a település fejlesztési koncepció elkészültekor, annak elfogadását követően, felül fogjuk vizsgálni fenntartásának indokoltságát és szükségességét. A tilalom legkésőbb a rendezési terv és a helyi építési szabályzat elfogadásakor szűnik meg, ennek ideje várhatóan egy, de maximum három év.

Az önkormányzat – a lakosság, a helyi civil szervezetek és vállalkozások, a tervezők, valamint az államigazgatási szervek együttműködésével – remélhetőleg olyan új előírásokat és szabályozásokat tud majd megalkotni és elfogadni, melyek maximálisan segítik a paloznaki táj értékeinek megtarthatóságát úgy az épített környezet, mint a tájhasználat oldaláról – olvasható a település weboldalán.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!