Ne az M7-esen, hanem a Balatonnál töltsd a szabadságod – Dugóelkerülési tippek nyárra

Íme néhány ötlet, hogy elkerüld az oda, vagy visszaút stresszes helyzeteit

Még nyakunkon az előző munkanap stressze, a csomagolás nyűgje, közben ezerrel tűz a nap, tombol a kánikula, és a pici is nyűgös, mert melege van a kocsiban és fáradt. Már látjuk lelki szemeink előtt a pohár hideg italt, ahogy jóízűt belekortyolva nézzük a csodálatos Balatont.

De még jó néhány kilométer választ el minket ettől az élménytől, és reménykedünk abban, hogy kellemes utazás vár ránk az M7-es autópályán.

Készüljünk fel az útra

Elsősorban nem a hűtött üdítők és rágcsálnivalók bekészítésére gondolunk (bár az sem elhanyagolható egy hosszabb araszolás esetén!), hanem a tájékozottságról. Indulás előtt nézzünk rá az Utinform honlapjára, ahol rögtön jelzik a baleseteket, torlódásokat, a webkamerákon keresztül pedig bármikor ellenőrizhetjük a forgalmat. Menet közben a navigációs, vagy közösségi autós alkalmazások is segíthetnek minket.

Ha megoldható, kerüljük el a csúcsforgalmi időszakokat. Lehetőleg ne péntek délután és szombat délelőtt induljunk el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel autózzunk vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.

Beütött a krach, dugó van

Ha időben tudomást szerzünk egy jelentős torlódásról érdemes rögtön kerülőutat választani: igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-esre például a 62-es, 64-es főutakon, a Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.

Ha a szerencse nem a mi oldalunkon áll, és belecsorogtunk a már elkerülhetetlen dugóba fontos, hogy ne húzzuk fel magunkat. Azzal a torlódás nem fog megszűnni. Semmiképp se forduljunk vissza az autópályán, ne tolassunk. A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén használjuk, ne ott próbáljunk egérutat nyerni.

Ha baleset történt, és elhaladunk mellette, ne katasztrófa-turistaként nézelődjünk ki az ablakon, sok esetben emiatt is lassulhat a forgalom.

Követési távolság, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni

Legyen erős, vagy épp csak szórványos a forgalom, a követési távolságra, az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebesség kiválasztására mindig figyeljünk. A hirtelen jött nyári záporok csúszóssá tehetik az útfelületet, csökkenhet a látótávolság. Próbáljuk kerülni a hirtelen fékezést, időben kezdjük el használni az indexet sávváltáskor. Figyeljünk magunkra, és figyeljünk másokra!

Üljünk vonatra

Legegyszerűbben úgy kerülhetjük el a dugókat az M7-esen, ha nem kocsival megyünk – mondhatnánk viccesen. De tényleg: 40 százalékkal több vonatot közlekedtet a MÁV a Balaton északi és déli oldalán a június 15. és augusztus 25. közötti nyári vasúti menetrendben, sőt, kísérleti jelleggel bevezették a Balaton Expresszen az étkező-szolgáltatást. Az InterCity-kocsik klimatizáltak, és a kerékpárok szállítása is megoldható.

Summary
Ne az M7-esen, hanem a Balatonnál töltsd a szabadságod – Dugóelkerülési tippek nyárra
Article Name
Ne az M7-esen, hanem a Balatonnál töltsd a szabadságod – Dugóelkerülési tippek nyárra
Description
Pénteken és szombaton a Balaton irányába, vasárnap Budapest felé bizony nem mindig egy leányálom az utazás az M7-esen a főszezonban
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!