Magyar Mozgókép Fesztivált rendeznek a Balatonnál június 9-12. között

A négynapos rendezvénynek Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont.

A programok Fazakas Péter A játszma című egészestés nagyjátékfilmjének bemutatójával kezdődnek és egy egészestés dokumentumfilmet, Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotását is premierként tűztek műsorra.

Szintén a fesztiválon mutatják be Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem! című vígjátékát, és itt debütál Pálikás Norbert Katinka című magyar dokumentumfilmje is. Több kisebb filmes műfajban is tartanak bemutatókat, emellett szakmai programokat is rendeznek, például dokumentumfilmes kerekasztalt.

Krimik filmterveivel is megmérettethetik magukat a készítők, a zsűri által legjobbnak ítélt tervvel pedig a Magyar Nemzeti Filmintézet jóvoltából forgatókönyv-fejlesztésen vehetnek részt az alkotók. Emellett idén is hirdetnek videópályázatot húsz év alatti fiataloknak, melyre tavaly több mint száz alkotás érkezett. Közülük a legjobb harmincat le is vetítik a Magyar Mozgókép Fesztiválon .

Lukácsy György, a rendezvény fesztiváligazgatója jelezte: a 120 éve született Jávor Pál emlékére a Toprini nász, míg a száz éve született Pécsi Sándorra emlékezve a Kár a benzinért című filmet is műsorra tűzik.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos miután megemlékezett a magyar film születésnapjáról – 1901. április 30-án mutatták be az Urániában az első magyar filmet, A tánczot – azt mondta: az elmúlt 121 évben jelentős művészeti- és iparággá vált Magyarországon a mozgókép ágazat.

A fesztivál erejének nevezte, hogy kimozdul a mozikból a Balaton-partra, parkokba, amely a nagy Európai filmfesztiválokhoz hasonló különleges hangulatot ad a rendezvénynek.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa kiemelte: a térség már harmadik éve ad otthont a filmművészet és a filmipar seregszemléjének, találkozóhelyének. A kezdeti Filmpiknik mára mozgókép fesztivállá nőtte ki magát, június a mozgókép ünnepe lesz a térségben – fogalmazott.

A négynapos rendezvénynek Veszprémben a Hangvilla, az Óváros téri fröccsterasz, az Agóra, az Expresszó, valamint új helyszínként a Historia Kert és a Latinovits-Bujtor Játékszín, Balatonfüreden a Tagore sétány és a Balaton Mozi, Balatonalmádiban a Wesselényi strand ad otthont.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!