Június 23-án kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál Balatonfüreden

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Június 23-26. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, amelyen az év legjobb magyar játékfilmjeit, dokumentum-, tévé-, animációs és kisjátékfilmjeit láthatja a közönség.

Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a helyszín, – több film premier vetítése is Balatonfüreden lesz.

Új névvel, megújult külsővel és premierekkel június 23-26. között rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét a Magyar Mozgókép Fesztivált a Balaton régió három városában: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

A hazai filmes seregszemlén összesen 84 filmet láthat a közönség: 15 nagyjátékfilm, 43 animációs- és tévéfilm, 16 dokumentumfilm illetve négy klasszikus filmalkotás vetítése szerepel a programon. Kilenc filmpremiert is láthat a közönség, akik regisztráció után, ingyen vehetnek részt a vetítéseken.

Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Balaton Moziban, a Vaszary Galériában illetve annak kertjében lesznek a vetítések.

Míg Veszprém, a hagyományoknak megfelelően, elsősorban a tévéfilmeknek lesz otthona, addig Balatonfüreden a nagyjátékfilmeket lehet majd látni.

Füredi premierek a Balaton Moziban:

  • Június 23-án Varsics Péter romantikus vígjátékával, az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A filmet június 25-én 21 órakor a Tagore sétányon is levetítik, utána közönségtalálkozó lesz az alkotókkal.
  • Június 24-én 21.30 Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma vetítése a Balaton Moziban, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal. A Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló film a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián.
  • Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása debütál a Balaton Moziban, majd Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját 22 órakor vetítik.
  • Június 25-én, pénteken 11-kor Bereményi Géza Eldorádó című, 1989-ben készült filmje lesz műsoron a Balaton moziban, majd 18.30-kor premier előtt most először láthatják a nézők az elsőfilmes Nagy Dénes Ezüst medve-díjas filmjét, a Závada Pál regénye alapján készült, a II. világháborúban játszódó Természetes fény-t, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal.

A filmfesztivál ünnepélyes díjkiosztóját is Balatonfüreden rendezik, június 25-én, pénteken, 19 órakor a Kisfaludy Galériában.

A legfrissebb magyar alkotások vetítése mellett több kísérő-rendezvény is várja az érdeklődőket. Lesznek közönségtalálkozók, háttérbeszélgetések, gyermek- és ifjúsági programok, gasztrorendezvények, és többek között Anima Sound System és Fran Palermo koncert.

A filmtörténeti programok keretében megemlékeznek az 50 éve készült Szindbád című filmről, Huszárik Zoltánról és Latinovits Zoltánról. Több étteremben a film ihlette ételek lesznek fogyaszthatók. Az idén elhunyt Törőcsik Marira is emlékeznek, ahogy a 100 éve született Jancsó Miklósra is. A rendező a Fényes szelek című filmjét Veszprémben forgatta, ezért sajátos séta keretében végig lehet majd járni a filmben is látható helyszíneket.

Nézd a Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!