Fenséges panoráma az őszi reggelen ébredező Balatonszőlősről

A Szőlős-Pécselyi medencében, mesés környezetben fekszik hatszázfős kisközség, Balatonszőlős.

Bár Balatonszőlőst először 1121-ben említi okirat, már az i.e. 3-4. században is lakott terület volt. A rómaiak nyomait is megtalálták a régészek: a Pécselyre vezető országút mentén egy római kori tanyagazdaság nyomaira bukkantak. A 6-7. század homályos időszaka után, az avarok 8-9 századi megtelepedése a következő stabil pont Szőlős történetében. A község határától délre késő avar-kori temető, valamint a temetőhöz tartozó telep maradványait regisztrálták az ásatások során.

A 9-13. században királyi birtok volt, 1211-től a tihanyi apátság, majd 1222-től a veszprémi káptalan tulajdona volt. 1211-ben már falu.

Az ősz reggeli színeiben tündöklő Balatonszőlős és környezete.

fotó © Piszter Ibolya | Csodálatos Balaton

A török hódoltság időszakában, illetve azt követően az öldöklés, a menekülés és a nyomor jellemzi a területet. 16-17. században, sőt még a 18. század első két évtizedében is előfordult, hogy Szőlős többször is elnéptelenedett.

Az 1750-es évek Habsburg gazdaságpolitikájának megfelelően a Dunántúlnak erre a részére is érkeztek német telepesek. 1755-ben már megjelentek a Hidegkúton megtelepedett svábok Szőlősön, hogy a kis-szőlősi hegyen szőlőt műveljenek.

A Balatontól 6 kilométerre fekvő településről mesés panoráma tárul elénk.

fotó © Piszter Ibolya | Csodálatos Balaton

Újabb jelentős változást az 1890-93-as nagy filoxéra vész hozott, mivel a település környékének teljes szőlőállományát elpusztította. Többek között ez indokolja Kis-Szőlős nagy népesség csökkenését, és a lakosság jelentős pénzügyi gondjait. 1894-től megkezdték a kipusztult szőlők helyére az új fajták telepítését.

Az első világháború szőlős lakosságának számához képest jelentős áldozatokat követelt, hiszen 19 férfi halt hősi halált 1914-1918 között. A második világháború csak az 1942. február-márciusi mozgósításkor érkezett meg a településre, és a hadköteles férfilakosság zömében a keleti frontra kerültek.

1990-ben Balatonszőlős önálló önkormányzattal rendelkező község lett.

A Balatonszőlősre látogatók egész évben élvezhetik a táj nyújtotta lehetőségeket gyalogosan vagy kerékpáron.

fotó © Piszter Ibolya | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!