775 éves Keszthely – jubileumi rendezvényekkel, több mint 400 programmal ünnepel a város

A Festetics örökséghez méltó módon jubilál a 775. éves Keszthely.

Ezt az évfordulót közös ünnepként szeretnénk megélni – mondta Nagy Bálint polgármester a csütörtökön, Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón.

– Célunk, hogy a történelmi és kulturális értékeink a keszthelyi identitás szerves részévé váljanak, hiszen együtt, az itt élő közösségre építve tudjuk a Festetics-örökséghez méltó kulturális központtá tenni Keszthelyt.

A polgármester kiemelte: olyan partnerségeket alakítottak ki az elmúlt időszakban, melyek eredményei már az idei, jubileumi évben is érezhetőek. Elsők között csatlakoztak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekthez, s fontos küldetésként fogalmazták meg azt is, hogy a város kulturális értékeit szélesebb rétegekhez, különösen a fiatalabb generációhoz eljuttassák, olykor akár meghökkentő helyszíneken, figyelemfelkeltő projektek formájában. Ennek jegyében valósítják meg a Hello Keszthely– Hello EKF! okospadot, amely a buszpályaudvarhoz közeli kerítés közösségi térré való fejlesztését foglalja magába. Az eddig elnyert, mintegy 100 millió forintos EKF-es forrásokból – az újdonságok mellett – a több száz éves hagyománnyal rendelkező Helikoni Ünnepségeket is tovább fejlesztik.

Balról jobbra: Szálinger Balázs, Nagy Bálint, Kovács Szabolcs. Fotó: Polgármesteri Kabinet Keszthely|Belovári András

Az idei április 21-23. között tartandó Helikoni Ünnepségeket három év kihagyás után szervezik meg ismét, melyre 100 iskola több mint 2000 diákja jelentkezett.

Szálinger Balázs, a Helikoni Ünnepségek Irodalmi Alkotás kategóriafelelőse elmondta: a dunántúli középiskolások legnagyobb seregszemléjén a diákok 20 művészeti kategóriában mérik össze tudásukat, a verseny élő bemutatói Keszthely 6 helyszínén zajlanak majd. A kategória helyszínek mellett egy külön színpadot kapnak a helyi közösségek és művészeti csoportok is.

A Fő téri nagyszínpadon fellép majd a Bohemian Betyars és a Kávészünet Zenekar, de táncházat is szerveznek helyi néptáncegyüttesek és a Szalonna és Bandája zenekar közreműködésével. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban egy ősbemutatóra kerül sor: tillai Aurél Helikoni ének című zeneművét adják elő a keszthelyi kórusok. A Helikoni Összkar bemutatóján pedig több száz gyermek énekli majd együtt Kodály-Berzsenyi A magyarokhoz című kórusművét. A szombati zárónap délutánja a Családok Helikonja gyermekszínházi előadásokkal, koncertekkel, táncházzal és egyéb családi programokkal.

A 775 éves évforduló középpontjában június 4-i Keszthely Város Napja áll, amely ünnepélyes zászlófelvonással, emléktábla koszorúzással veszi kezdetét, majd következik a városnapi ünnepség, este pedig Charlie koncerttel, közös tortázással, valamint további meglepetésekkel várjuk az érdeklődőket – közölte Kovács Szabolcs polgármesteri turisztikai tanácsadó.

A szakember hozzátette: az idei Keszthely Város Napja azonban nem zárul le a pünkösdi hétvégével, hiszen márciustól helytörténeti rovatot indít a város a település honlapján, és erre épülő, egész évben zajló jubileumi játékot szerveznek a Hello Keszthely applikációban. A város történetéhez kapcsolódó játékos kihívások, kvízkérdések teljesítői a Keszthely 775 ajándéktárgyakat, vagy akár azt a keszthelyi helytörténeti könyvet is megszerezhetik majd az alkalmazás pontboltjában, melynek tematikájára 3D virtuális sétákat is kialakítanak.

– Mindezek mellett rengeteg újdonsággal és programmal készülünk, a Kulturális Kerekasztal programgazdái több mint 400 programot szerveznek az idei jubileumi évben – emelte ki Kovács Szabolcs.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!