30600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról

2019-ben az Űrbatyu I. csaknem 27 kilométer magasra jutott, idén még közelebb került a világűrhöz az egyesület ballonja.

Az Űrbatyu II. ballont a Bakonyi Csillagászati Egyesület eredetileg a Csillagászat napján tervezte felengedni, azonban a járványhelyzet miatt a startot augusztus 20-ra halasztották. Nagyobb ballonnal, több héliummal és kisebb, egy kb. 2300 grammos gondolával dolgoztak. A 6 köbméter hélium pedig éppen elég volt ahhoz, hogy bár nem az űrbe, de annak kvázi előszobájába, a sztratoszférába repítse az Űrbatyu II-őt.  Innen az űr még valahol 70 kilométerrel feljebb kezdődik, ahol – a felszínhez képest – 100 km-en húzódik annak alsó határa, a Kármán-vonal.

Az Űrbatyu II-t Várpalotáról indították 2020. augusztus 20-án 10 óra előtt.

fotó © Bakonyi Csillagászati Egyesület

“4 kocsival illetve 1 kisbusszal eredtünk a Batyu nyomába. Mivel az előrejelzések Tamási és Hőgyész környékét jelölték meg, így arrafelé vettük az irányt, miközben a térképen élőben figyeltük a ballon mozgását és emelkedését. Először akkor örültünk, amikor a Batyu megdöntötte a tavalyi rekordját, a csaknem 27 km-es magasságot. Ezután folyamatosan figyeltük a percenként változó adatokat, és szurkoltunk, hogy elérjük a 30 km-t. Mindannyian üdvrivalgásban törtünk ki, amikor az Űrbatyu II átlépte ezt a határt, s végül 30 640 m-nél durrant ki a ballon, s a műszergondola ezek után megkezdte sebes leereszkedését, melyben ejtőernyője is segítette. Már ekkor azon tanakodtunk, hogy vajon mit látott a Batyu, s minden műszer – kiemelten a 360 fokos kamerát – rendesen működött-e…

Emelkedés közben

fotó © Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az utolsó adataink szerint az Űrbatyu II valahol Dúzs község határában ért földet, nagyjából délben. Mi is oda indultunk, majd a jeladók és a GPS koordináták segítségével keresni kezdtük a Batyut. Csaknem egy óra elteltével már-már kezdtük feladni, amikor kitartásunk meghozta gyümölcsét. Éppen egyesületünk elnöke, Ivanics Ferenc volt az, aki felkiáltott: „Megvan!” Mindannyian odarohantunk, és köré gyűlve először megkönnyebbültünk, majd konstatáltuk, hogy a Batyu egy megmászhatatlan fán lóg, mintegy 12 m magasságban.

A Balaton 30600 méter magasból

fotó © Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az Űrbatyu II fedélzetén 2 db GoPro Hero7, egy Ozmo és egy Insta360 ONE R kamera utazott. Leginkább a 360 fokos kamera működése érdekelt minket. Az Insta360 ONE R kamera, mely két darab halszemoptikából áll, az Űrbatyu II külsejére volt rögzítve egy konzolra. A speciális optikának hála olyan felvételeket készíthettünk a sztratoszférában, melyek egyedinek számítanak Magyarországon. Mindez Veisz András ötlete volt. Természetesen tudtuk, hogy nagy kockázatot vállalunk a felküldésével, hiszen a hazai forgalmazó sem tudta garantálni az egység megfelelő működését -60 Celsius fok közelében. Mivel itthon még senki sem küldött fel ilyen kamerát, ezért úgy gondoltuk, hogy legalább megpróbáljuk. Végül sikert arattunk, így olyan egyedi perspektívából készült hazánkban először teljes videóanyag egy magaslégköri ballon repüléséről, melynek hála valóban olyan érzésünk lehet, mintha a felvételek egy másik szondáról készültek volna.

A világűr határmezsgyéjén

fotó © Bakonyi Csillagászati Egyesület

Nagy megkönnyebbülés és öröm volt, amikor rájöttünk, hogy a kamera a zuhanásig vett mindent, ekkor megtelt a memóriája, de ismét sikerült elkapnunk a Balatont, a látószögnek köszönhetően pedig a Batyu, illetve a ballon szétdurranása is szépen látszódott.

Gyönyörű felvételek, s abból csodálatos fotók születtek, örömünk pedig határtalan volt!” – olvasható az egyesület közösségi oldalán.

fotó © Bakonyi Csillagászati Egyesület

Off Road Hungary Gyenesdiás – Augusztus 28 – 30. családbarát szabadtéri rendezvény 4 hektáron, közel 300 autóval! 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!