1,3 milliárd forintos hullámvasutat adtak át a Balatonnál

Zalaszabar megelőzte Budapestet, ugyanis Magyarország első fix telepítésű hullámvasútja itt épült fel, illetve ilyen színvonalú, gyerekeknek szolgáló élménypark máshol nincs az országban.

Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta: a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad.

Az avatáson – amelyen részt vett Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is – Rogán Antal kitért arra, hogy tavaly indult az országban olyan panziófejlesztési program, amelynek keretében 650 fejlesztésre adtak támogatást, ezek többsége a következő egy évben valósul meg. Tavaly a balatoni strandok fejlesztéseire biztosítottak támogatást, idén a tó parti szabadstrandok beruházásaira biztosítanak 2,5 milliárd forintot.

Hullámvasút, fotó © Varga György | MTI

A beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, ebből csaknem 1 milliárd forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek.

Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója elmondta, feleségével a minden évben több száz, súlyos betegségekkel élő, vagy azokból gyógyuló gyerekeket vendégül látó tábor és az élménypark építésére minden szabad forrásukat felhasználták. A balatoni turisztikai régió legvonzóbb élményparkját és legjobb táborát szerették volna megvalósítani, amit a Kisfaludy-program segített.

A zabari hullámvasútra 990 forint a jegy 2 körre.

Az ország jelenleg egyetlen fix telepítésű hullámvasútja mellett új fogadóépület és látogatóközpont épült, illetve kiegészítették a meglévő csónakcsúszdát. (MTI)

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!