10 állati jó program a Balatonnál

1931 óta Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapján, október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját

Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet az állatok jólétének és védelmének fontosságára. Ez alkalomból 10 szuper helyet ajánlunk a Balatonnál, ahol sok mindent megtudhatsz, és nem csak a környék állatvilágáról.

Állati túránkat kezdjük Keszthelyen, ahol rögtön két programot is kínálunk, és haladjunk tovább az északi, majd déli parton.

Balatoni Múzeum, Keszthely

A múzeum egyik állandó kiállítása az Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből, amely tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét, bemutatva annak élő- és növényvilágát is.

Vadászati Múzeum, Keszthely

2008-ban nyílt meg a Festetics-kastély parkjában az állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek. A vadászati múzeum gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával a kiállítás leglátogatottabb része.

Festetics Állatpark, Gyenesdiás

A zoológusként, genetikusként és állatnemesítőként is tevékenykedő Festetics leszármazott, gróf Festetics Imre nevét viseli a gyenesdiási állatpark, melynek lakói között az őshonos háziállatokon kívül gímszarvast,  őzet, dámvadat, muflont, vaddisznót és fácánt is láthatunk. A gyermekeket kisállat-simogató is várja.

Afrika Múzeum, Balatonederics

Egy csepp Afrikát csempész a Balaton partjára a balatonedericsi Afrika Múzeum, ahol a  nagy magyar Afrika-vadász, Nagy Endre trófeáin és relikviáin kívül az egzotikus állatok, a maszáj kunyhók, a mini dzsungel egy másik kontinensre varázsolják a látogatókat.

Salföldi Major

1997-ben Salföld határában alakították ki a Salföldi majort, amely egy működő gazdaság életét mutatja be és közelről láthatjuk és őshonos magyar háziállatfajtákat, mint rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát. A gyermekek örömére állatsimogatóban várják a kisállatok a szeretetet.

Vadaspark, Balatonfüred

Nyolc vadfajnak: gímszarvasnak, dámszarvasnak, muflonnak, őznek, fürjnek, fogolynak, fácánnak és tőkésrécének ad otthont a 2,2 hektáros Vadaspark Balatonfüreden, ahol több magaslesről is megcsodálhatjuk a vadon élő állatokat, no és a az egész varázslatos Koloska-völgyet. Ha a Vadaspark ajánlott útvonalat követjük mindegyik vadfajjal megismerkedhetünk, melyben segítséget nyújtanak az állatokról szóló ismertetők is.

Veszprémi Állatkert

Felsorolni is nehéz lenne a Veszprémi Állatkert két- és négylábú lakóit, de az biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújt, és egy egész napot kitölt az állatkerti látogatás. Gazdag állatállománya között egyre több a ritka és veszélyeztetett fajok száma.  A gyermekek nagy örömére ismét látogatható a Dínó park, de lehet látványetetésen is részt venni, illetve fantasztikusan eltölteni az időt az Afrika szavanna játszótéren, melynek élményhajóján eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe.

Bella állatkert, Siófok

Kétpúpú tevék, lámák, alpakkák, lovak, pónilovak, mini-pónik, szamarak, kecskék, birkák, zebuk, pávák, papagájok, emuk, macskafélék, nyulak és sok más háziállat várja a Siófok központjától mindössze 5 km-re fekvő állatparkban az állatbarátokat. Testközelből ismerhetjük meg az állatokat, melyeket simogatni, etetni is lehetőség van, sőt, élménylovaglásra és tevegelésre is lehetőség van.

Állatsimogató, Fenyvespuszta

Az állatok és a látogatók kis mennyországa a fenyvespusztai állatsimogató. Igazi falusi élményben lehet részünk, hiszen olyan állatok között tölthetjük el a napunkat, melyek régen szinte minden falusi udvarban otthont leltek. Etethetjük, simogathatjuk az állatokat, a kisebbek lovagolhatnak a pónikon, játszhatnak a kecskegidákkal, ölelgethetik a csacsicsikót, a barikát, persze hagyva elég szeretetet szívükben a kis tapsifüleseknek és törpemalacoknak, akik ezt elégedett röfögéssel jutalmazzák.

Madárgyűrűző- és Madármentő Állomás, madárles, Fenékpuszta

Az Állatok Világnapja okán kihagyhatatlan a fenékpusztai Madárgyűrűző állomás említése. Egyrészt a gyűrűzés miatt, melynek lényege a vonuláskutatás. Megismerhető így a madarak vándorlási útvonala, az állomány nagysága, hogy hány évig élnek. Ezek az adatok alapján végzett kutatási munka pedig segíti a faj- és élőhelyvédelmet. A másik lényeges feladata a Madárgyűrűző Állomásnak a repatriálás, azaz madármentés. Sajnos a “kórházba” évről évre több sérült madár kerül, akik gyógyulásuk után ismét szabadon szárnyalhatnak az égen. Az állomás előre bejelentkezéssel látogatható, a 2019 tavaszán átadott madárlesről azonban egész évben lehetőségünk van megfigyelni a madarakat.

+1

Az állatok jólétéhez, s most az ember legjobb barátjára, a kutyára gondolunk, fontos a gazdával töltött idő, a hatalmas séták. Ehhez a Balaton és környéke fantasztikus lehetőségeket kínál, hiszen megannyi túraút vezet a CsodálatosBalaton körül. S ha szerencsénk van, az erdők mélyén a madarakon kívül mókusokat, őzeket, rókákat is láthatunk, de ha ebben nem is lesz részünk a kutyánkkal teljesített túra már önmagában felejthetetlen.

Summary
10 állati jó program a Balatonnál
Article Name
10 állati jó program a Balatonnál
Description
A strandszezon után is van élet a Balatonnál, sőt, számtalan fesztivál, túralehetőség, no meg állati jó programok garantálják a felüdülést.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!