Nyolc bor kapott Csopaki Kódex-védjegyet idén
Minden évben megrendezésre kerül a Csopaki Kódex bírálat, immáron 2013-óta.
A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll.
A Csopaki Kódex négy alappilléren nyugszik:
- A Kódex borok öt település: Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Paloznak település 26 első osztályú dűlőjéből és azok aldűlőjiből származhatnak.
- A Kódex bor tisztán olaszrizlingből készülhet.
- A Kódek borok a meghatározott termesztési elvárásoknak megfelelő szőlőből készülhetnek: 5 évnél idősebb tőke, egy dűlő termése, meghatározott tőkeszám, természetes művelés, adalékmentes és módosítás nélküli összetétel.
- A Kódex borok értékeinek szabályozása: 1,5 kg tőketerhelés, 40 hl/ha, min. 5,5 g/l sav, maximum 4 g/l cukor, 12-13 % alkohol, terroir jelleg megtartása, ásványos íz.
Idei évben a szakmai zsűri tagjai:
- Mészáros Gabriella – Borkollégium alapítója, oktató
- Szabó Edit – Borszakíró, Borsmenta online magazin alapítója
- Tóth Adrienn – WSET oktató, Bormarketing ügynökség tulajdonosa
- Szik Mátyás – Háromszoros Magyar Sommelier Bajnok
- Jónás Csaba – Borszakértő, blogger (Művelt Alkoholista & Gault@Millau)
Az 2017-es évjáratról Kovács Tamás a Csopaki Kódex Titkára és a Szent Donát Birtok tulajdonosa a következőt nyilatkozta:
A nyár száraz volt és meleg, nagyon oda kellett figyelni a cukorra és a savakra. Pár nap dönthetett a szőlőben arról, hogy valaki jókor szedi vagy elkésik.”
A Csopaki Kódex védjegy alá tartozó tételek különleges minőségű, egyedi ízvilágú, a csopaki termőhely sajátosságait közvetítő borok.
Összesen nyolc tétel kaphatta meg az idei évben a Kódex védjegyet:
- Hamvas Pince – Nagykút 2017
- Guden Kisbirtok – Slikker 2017
- Homola Pincészet – Sáfránykert 2017
- Homola Pincészet – Hajnóczy 2017
- Fekete Pince – Hegyalja 2017
- Jásdi Pince – Lőczedomb 2017
- Szent Donát Birtok – Slikker 2017
- Szent Donát Birtok – Szitahegy 2017
Címlapfotó © CsodalatosBalaton.hu