Hévízi Bor- és Gasztrokorzó 2024

Hévíz, Rákóczi utca, Magyarország

2024. augusztus 16-20. között a gasztronómia szerelmeseinek Mekkája lesz Hévíz.

A Bor és Gasztrokorzón több pincészet számtalan nedűjét kóstolhatjátok meg.

A zamatos boros és finom ételek mellett gyerekjátékok, koncertek, jó hangulat várja a látogatókat.

Egy csepp bor, egy csepp történelem

A bor a bortermő szőlő fürtjeinek kisajtolt, édes levéből alkoholos erjesztés útján nyert ital. Az emberek már legalább 600 éve foglalkoznak bortermeléssel. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. Régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és borkészítés szokása elsőként Transzkaukáziában jelent meg (mai Törökország, Irán és Örményország területe).

A Kárpát-medence területén a rómaiak már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt. Anonymus szerint a magyarok ősei ismerték a bort. A 3. század végétől a kereszténység elterjedése is előmozdította vörösbort adó szőlőfajták termesztését. A magyarok főként a várak környékén művelték a szőlőt. Mátyás király idejére hazánk Európa egyik leghíresebb szőlőtermelő országa volt. 1815-ben jelent meg az első magyar nyelvű borászati könyv, a 18. században pedig hegytörvényekben rögzítették a hegyközségek kötelező bortermelő normáit, a birtokosok jogait és kötelességeit. Fajtatiszta ültetvények pedig a 19. század végétől jelentek meg a magyar borvidékeken.

Fesztiválokra, koncertekre, sport eseményekre, fürdőkbe, kulturális és művészeti programokra jegyek a JEGYVASARLAS.HU oldalon kaphatók.

Hévíz, Rákóczi utca, Magyarország

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!