Forró élmények Hévízen: új tematikus fáklyás séta a gyógyfürdővárosban

Hátborzongató hideg és forró élmény is vár rád egyszerre decemberben az új, különleges hangulatú hévízi sétákon.

A forró élmények fáklyás séta során kiderül, hogy miért küldtek vízibivalyokat a Hévíz-patakba, szól a Berek meséiről, elhangzanak betyár- és pandúrtörténetek a Festeticsek korából, a Patkós testvérek és Milfajt Ferkó kutyabőrének legendáját is megismerhetjük.

Merre vezet a séta útvonala?

Az Erzsébet királyné utcában megállunk az 1883-ban a Budapesti MÁV Gépgyárban készült mozdony mellett, ahol megismerkedhetünk a Hévíz-Keszthely közötti közlekedés történetével, hiszen a mozdony nem Hévíz egykori vasútállomását jelzi. A meg nem épült vasútvonal története mellett kiderül az is, hogy milyen volt a mocsáron lovaskocsival közlekedni.

Braille-terepasztal, Festetics tér: a Kalmár Katalin szobrászművész által készített, vakírással ellátott terepasztalon megnézzük, merre megy a séta útvonala. A terepasztalon nagyon jól látható, hol van a tó legmélyebb pontja, milyen bejáratai vannak a fürdőnek, látszik a Hévízi-tavat körülölelő Véderdő és az is, hogy hol vannak épített kifolyói a tónak.

Tó körüli Festetics sétányról megcsodáljuk a gőzölgő téli tavat és a lefolyó kristálytiszta vizét. Megismerjük, hogy a Véderdő mellett a tó vizét még Kerubok is védik a kihűléstől. Itt a múltba visszautazva, a Véderdő történetéből kiderül, hogy nem ültetett erdő, hanem ennél sokkal vadregényesebb láperdő vette körül a tavat, melynek megközelítése a csapadékosabb időben szinte leheletlen kihívást jelentett az embereknek.

Hévíz-patak zsilipjénél már teljesen rásötétedik a csoportra. Közvilágítás szinte nincsen, de hangulatos fáklyákkal folytatjuk téli utunkat. Az idegenvezető mesél a Hévízi-tó vizének szabályzásáról a Festeticsek idejében. Az egykori szegényfürdőről, a lefolyó mostani helyzetéről: szabadstand vs. nem szabadstrand. Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a hévízi gyógyvíz útját ajánlunk egy másik garantált programot, a téli evezést a Hévíz-patakon. Továbbá a hévízi iszap gyártásának titkaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Lotus Therme Hotel & Spa privát kertje: Hévíz egyetlen 5 csillagos szállodája egy több hektáros parkban található. A szálloda Shali Mar bárját hátulról közelítjük meg, mint a betyárok egykor a Festetics-kastélyt. Azért a vezetett sétán résztvevők sikeresebbek, mint Milfajt Ferkó volt, hiszen a csodálatosan kivilágított medence melletti bárban forró itallal melegedhetnek fel.

Festetics tér: a séta végpontja, hiszen ezzel visszaért a csoport Hévíz belvárosába, ahol decemberben adventi vásár is várja a vendégeket, káprázatos adventi fényekkel szegélyezve.

A séta időpontjai: december 10. 18.
Találkozó: 16.00 órakor a Hévízi Tourinform Iroda előtt (8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.)
A séta időtartama: 2 óra
Az útvonal hossza: 2 kilométer
Részvételi díj: 3 500 Ft
Idegenvezető: Csorja Krisztina

Nézd az egyedülálló Hévízi-tavat webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!