50 éves lett a balatoni Széchenyi István komp

fotó © HAJOZAS.HU

Különleges tortával köszöntötte a BAHART az idén 50 éves Széchenyi kompot a névadó gróf Széchenyi István, a balatoni gőzhajózás megalapítójának születésnapján!

A Balatoni Hajózási Zrt. által üzemeltetett Széchenyi István komp 2018-ban ünnepli 50. születésnapját. A BAHART méltóképp emlékezett meg e jeles évfordulóról 2018. szeptember 21-én Tihanyrévben. – írja a HAJOZAS.HU

Széchenyi István komp – eredeti nevén Komp IV.

A fél évszázados múltja során sok emlékezetes pillanatot élt meg a Balatonon. Fedélzetén volt már leánykérés, nászmenet, kompkoncert, de utaztak már rajta a Veszprémi Állatkert dinoszauruszai is. 1968-ben építették az MHD Balatonfüredi Gyáregységében, majd 1975-ben főgépcserét hajtottak végre rajta. 1988-ban a Balatonfüredi Hajógyárban meghosszabbították, középen beletoldottak, és az egyik oldaláról a felépítményt eltávolították. Az átépítés során a komp közepén elhelyezkedő hídon lévő kormányállást is meg kellett szűntetni. A felépítmény átstrukturálásának eredményeként a kormányállás a megmaradó felépítménnyel rendelkező oldalára került, elérve ezzel ma is látható formáját.

A balatoni BAHART kompflotta tagjaként, a Széchenyi István komp is egész évben menetrend szerint szállítja az utasokat a Balaton északi és déli partja között.

A Széchenyi István komp születésnapi ünnepségét követően Kollár József, a BAHART vezérigazgatója tájékoztatást adott:

„A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly éves szinten több, mint 1.146.000 utas vette igénybe, mely még a 2016-os kimagasló rekordévet (1.123.000 főt) is túlszárnyalta. Két éve ugyanis egy akkor 14 éves rekord dőlt meg, mivel 2016 évet megelőzően utoljára 2002-ben szállítottak a balatoni kompok több mint egymillió utast. A BAHART 2018-ban ismét kiemelkedő forgalomra számít a kompközlekedésben, hiszen már az utóidény végéig, azaz szeptember 9-ig nagyságrendileg 80.000 fővel, azaz mintegy 9%-kal több utast és 30.000-rel több gépkocsit, valamint 7%-kal több kerékpárt szállítottak a kompok Szántódrév és Tihanyrév között a tavalyi év azonos időszakához képest.

A személyhajózásban is érzékelhető a forgalomnövekedés a tervszámokhoz viszonyítva egyaránt. A Társaság az idei évben már augusztus elején köszönthette a szerencsés 500.000. személyhajóutasát. Az utószezon végére (szeptember 9.) az utasszám már meghaladta a 717.000 főt, mely magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom.

Summary
50 éves lett a balatoni Széchenyi István komp
Article Name
50 éves lett a balatoni Széchenyi István komp
Description
1968-ben építették az MHD Balatonfüredi Gyáregységében, majd 1975-ben főgépcserét hajtottak végre rajta. 1988-ban a Balatonfüredi Hajógyárban meghosszabbították.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!