Tragédia Fonyódon: gyerek testvérpár fulladt a Balatonba

A két tizenéves fiú felfújható matracokról esett a Balatonba, amíg a szüleik és a harmadik testvérük a parton voltak. Az nem tudni, hogy pontosan hogy kerültek a mély vízbe, már csak a holttestüket találták meg.

A két, vízen úszó gazdátlan matracra egy SUP deszkás lett figyelmes, aki megtalálta az éppen elmerülő fiatalabbik fiút a vízben, akit kivitt a partra. A mentők megkezdték a gyerek ellátását és mentőhelikopter is elindult érte, de már nem tudták megmenteni az életét. Ezzel egy időben keresni kezdték az idősebb fiút is. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata négy, szonárral felszerelt mentőhajóval kereste a fiatalt, akinek testét végül búvár találta meg, és hozta felszínre.

Információink szerint 13 és 17 éves volt a testvérpár.

Bagyó Sándor Alex, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke azt mondta: tudomása szerint a két fiúnak nem volt biztos az úszástudása. Elmondta azt is, hogy a Balaton déli partján a lassan mélyülő víz hamis biztonságérzetet kelthet a fürdőzőkben.

„Délen a tó sokáig nem mélyül, 200-300 méter távolságra viszont egy úgynevezett marás van, ahol az addig 60 centiméteres víz hirtelen akár 3 méteressé is válhat” – mondta Bagyó az ATV-nek. Szerinte az is fontos lenne, hogy a kijelölt fürdőhelyeken a marásvonalat bójával kellene jelezni. Emellett fontos a hogy, aki nem tud jól úszni, az mindenképpen vegyen mentőmellényt, vagy úszást segítő eszközt.

Emellett figyelni kell arra, hogy felhevült testtel ne menjünk hirtelen a hűvös vízbe, mert a szervezetet sokkhatás érheti.

Fonyódnál vasárnap napközben déli, délnyugati szél fújt, ami mindig veszélyt jelent a Balaton déli partján a strandolók számára, mert a tó közepe felé sodorja őket. A hétvégén ezért sűrűn riasztották a vízirendőröket. Csak szombaton 6 embert mentettek ki a vízből.

A rendőrség ezúttal is felhívta a figyelmet, ha a Balatonon bajba kerül, vagy olyan személyt lát, akinek segítségre van szüksége, akkor hívja a 1817-es segélyhívó telefonszámot.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!