Bezárják a Szigligeti várat 2019 szeptemberében

470 millió forintot nyert Szigliget a Világörökségi helyszínek fejlesztése – Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása című pályázaton.

A beruházásról Balassa Balázst, Szigliget polgármesterét kérdeztük.

– Ahogy haladunk a várban, lépésről lépésre a fejlesztések eredményeit láthatjuk majd. A Tóti-Lengyel kapu rekonstrukciója során egy működő ejtőrácsos kapuszerkezet kerül kialakításra. Tovább tartva elérjük a Török Bálint kaputornyot, ahol egy belső oldali kétszárnyú nyíló kapu épül majd az emeleti járószint részleges falmagasításával, csatlakozással a kortinafalhoz gyilokjáróval. Ehhez harmonikusan kapcsolódik a megépülő térszín alatti szociális helyiségcsoport, vizesblokk. A következő fejlesztési elem a Magyar Bálint torony, ahol emeleti szinti falmagasítást végzünk.

A Felső várban megvalósul a bejárati kapu jelzésszerű bemutatása, valamint az Újlaki kapu továbbépítése. Fedést és oldalfalakat kap a nyugati, háromosztatú helyiségsor, az őrség szobája, valamint a keleti háromosztatú helyiségsor. A Bencés torony (lőportorony) visszaépítése is megtörténik egy szint felfalazással, a helyiségek fafödémes kialakításával.

A fejlesztés utáni Felső vár látványterve.

Újjászületik a Bencés toronyhoz harmonikusan kapcsolódó Palotaszárny is a meglévő boltozatcsonk felújításával. A boltozat kiegészítésével a teljes helyiség befedése, a vízszigetelés és vízelvezetés megoldása, a helyiségben vakolt falfelületek kialakítása is a munkafolyamat része. Ugyanúgy, mint a palota felső járószintjének kialakítása, a mellvédfalak magasságainak felülvizsgálata, a közlekedési biztonság növelése.

A megépülő épületrészekben kiállítótereket hozunk létre, ahol installációkat, kiállítási elemeket helyezünk el.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi ütemezés szerint 2019 márciusában kezdődnek a beruházási munkálatok és 2020 tavaszán fejeződnek be. Már elkészültek a kiviteli tervek, a kiállítás tervezése is folyamatban van. Jelenleg a kivitelező kiválasztása zajlik.

A vár látogatását a rekonstrukciós munkák az első időszakban, azaz 2019. január és április között nem befolyásolják, azonban a második ütemezésnél a nagyobb munkálatok miatt, amely előreláthatóan 2019 szeptemberétől  2020 március végéig tart, a vár zárva lesz.

Fontos, hogy 2018. december 17-től az év végéig a vár látogatása ingyenes.

Summary
Article Name
Szigligeti várfelújítás
Description
2019 márciusában elkezdődnek a Szigligeti vár felújításának látható munkálatai. A kiviteli tervek elkészültek, jelenleg a közbeszerzés zajlik.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!