Megkoronázták Keszthely főterét

A csodálatos Balaton egyik gyöngyszeme Keszthely, melynek lenyűgöző főterén, a templom előtt állították fel a Szent Korona installációt.

Elekes Gyula erdélyi zománcművész 1960-ban született Székelyudvarhelyen, ahol jelenleg is él. 1979-ben végezte el a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakát.

Alkotásaira az  ősi hitvilágunk táltosai, mondavilágunk alakjai jellemzőek.

A tűzzománccal 1980 óta ismerkedem, ez a folyamat ma is tart” – vallja a művész, aki tanulmányait német és spanyol magániskolákban-alkotóműhelyekben végezte.

Székelyudvarhelyen, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Keszthelyen, Hildesheimban, La Corunaban és természetesen Székelyudvarhelyen oktat tűzzománcozást, melyen többször is elkészítik a gyermekekkel a Szent Korona kicsinyített mását.

Eközben született meg az az ötlet egy monumentálisabb, a felnőtteknek szóló installáció létrehozásáról, melyet Keszthely város napján állítottak fel a város főtéren.

A Szent Korona 2019. június végéig tekinthető meg Keszthelyen. fotó © CsodalatosBalaton.hu

A nagyméretű korona átlátszó anyagból készült, hogy a behatoló napfény élményt adjon, olyan legyen, mint egy üvegablak. Történelmi tudnivalókkal is gazdagítja az érdeklődőket, hiszen belsejében a korona rövid története olvasható, valamint az, hogy a zománcképek kiket ábrázolnak. Külső részén a korona hányatott sorsát és vele kapcsolatba kerülő királyokat ismerhetjük meg.


A Hargita megyei Székelyudvarhely és Keszthely 201o-ben kötött testvérvárosi szerződést, de több mint négy évre visszatekintő kulturális kapcsolatot ápolt a két város előzőleg: 2009-ben a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ, valamint a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ intézményi együttműködési megállapodást írt alá.

Summary
Megkoronázták Keszthely főterét
Article Name
Megkoronázták Keszthely főterét
Description
Székelyudvarhelyről, Keszthely testvérvárosából érkezett az a Szent Korona installáció, amely Elekes Gyula tűzzománcművész ötlete alapján készült.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!