Korhű, de modern lovaskocsival járhatjuk be Keszthely látnivalóit

A múlt és a jelen ötvöződik a Festetics-kastély új lovasturisztikai fejlesztésében: ló húzta postakocsin ülve, a patkók dobogását hallgatva, a legújabb kori technikát, video és audio guide szolgáltatást igénybe véve kocsikázhatunk Keszthely és környékén.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel együttműködve a lovas turizmus népszerűsítését, a természeti és kulturális értékek új módon való bemutatását tűzte ki céljául.

A nagyszabású szlovén–magyar projekt részleteiről 2019. január 24-én tartott sajtótájékoztatót Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és dr. Bartos Ádám projektfelelős a Pannon Egyetemtől,  a keszthelyi Festetics-kastélyban.

Dr. Bartos Ádám projektfelelős és Pálinkás Róbert igazgató

– A Helikon Kastélymúzeum egy egységes fejlesztési koncepció mentén keresi azokat a pályázati forrásokat, amelyek segítségével az elképzeléseinket meg tudjuk valósítani.

– A kastély egyik népszerű szolgáltatása a hintózás, ezt gondoltuk tovább ebben a projektben. A fejlesztési terveink között szerepel a Fenyves allé rendbetétele is (A Festetics-kastély beruházásairól rövidesen részletesen is beszámolunk – szerk.), így a kastélyból a Szendrey-telep és Újmajor érintésével csodálatos környezetben juthatunk majd el Fenékpusztára, onnan pedig a Kis-Balatonhoz a kényelmes, de korhű lovaskocsin – tájékoztatta a CsodalatosBalaton.hu szerkesztőségét Pálinkás Róbert igazgató.

A “Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója” című projekt magyar részről leglátványosabb eleme a Helikon Kastélymúzeum kivitelezésben készülő, 8 fő (6 felnőtt + 2 gyermek) szállítására alkalmas, korhű megjelenésű, kényelmes lovas kocsi, utasterében video és audio guide szolgáltatással, melyet első alkalommal az Utazás Kiállításon mutatnak majd be.

– A Pannon Egyetem a projekt keretében speciális tananyagokat dolgoz ki, lovas és turisztikai szakemberek képzését végzi, továbbá két lovat szerez be, melyek képzését és folyamatos tréningben tartását biztosítja – mondta el dr. Bartos Ádám projektfelelős.

A túrák várhatóan már a nyáron elindulnak, de legkésőbb augusztus végén – közölte Pálinkás Róbert, aki hozzátette, hogy augusztus 16-18-ig egy nagyszabású, három napos lovasturisztikai rendezvényt szervez a kastély, s akkor már biztosan részt lehet venni a kocsikázáson.

Mindkét magyar partner, a Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara, két-két lovas kocsis túraútvonalat dolgozott ki.

A Helikon Kastélymúzeum „A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” nevű túrája a Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba kalauzolja el az érdeklődőket.

A „Festetics-kör” elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos lovaskocsis túrát, a Festetics családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével.

A Pannon Egyetem túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a Béke sztúpához és Zalaszántó több érdekes látnivalójához vezetnek.

Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta meglátogatásával a Kis-Balatonhoz is eljuthatunk.

A projekt összköltsége 818 ezer euró (260 millió forint)

A Helikon Kastélymúzeum projektrésze 153, a Pannon Egyetemé 113 ezer euró, a szlovén partnereké 552 ezer euró.

Facebook-Banner-Reklam-CsodalatosBalaton

Summary
Korhű, de modern lovaskocsival járhatjuk be Keszthely látnivalóit
Article Name
Korhű, de modern lovaskocsival járhatjuk be Keszthely látnivalóit
Description
A 2019-es Utazás Kiállításon láthatjuk először azt a klasszikus formájú postakocsit, melyen a Festetics-kastélytól induló túrákon vehetünk részt.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!