Strand Fulladas Baleset Halaleset Vizimentok Strand Kisgyerek CsodalatosBalaton Badacsony Dronfoto

Kék hullám zászló – csillaghullás várható az idei strandi megmérettetésen

2021-ben is meghirdette a Balatoni Szövetség a Kék hullám zászló strandminősítést, amelyre június 4-ig várták a jelentkezéseket.

Rekordszámú, több mint 40 strand méretteti meg magát idén e neves versenyen, ezen a héten már  helyszíni szemléket is tart a pályázó fürdőhelyeken a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park képviselőiből álló zsűri. Hozzájuk csatlakoznak a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak képviselői is, akik főleg a higiéniai viszonyokat, illetve a járványügyi védekezés megfelelőségét ellenőrzik.

Mit vizsgál a zsűri?

Az ítészek a strandok környezeti állapotát mustrálják, ellenőrzik a vizesblokkokra vonatkozó előírásokat, a zöldterület méretét, a játszóterek higiéniáját, de szerepel az ellenőrzési szempontok között a családbarát strandlétesítmények, így a baba-mama szoba vagy a családi öltözők megléte is. A bírálók figyelme arra is kiterjed majd, hogy a strand mellett vagy a közelében van-e elég gépkocsiparkoló, vizsgálják a strandi vendéglátóhelyek színvonalát és egyéb szolgáltatásokat, mint például a wifit, vagy az értékmegőrzőt.

Zászló és csillagok

A Balatoni Szövetség 2004-ben dolgozta ki a Kék hullám zászló „védjegy” minősítési rendszert, amely a strandok és kikötők vizének, és környezetének tisztaságát hivatott szimbolizálni. A „védjegyet” minden évben pályázat keretében nyerhetik el az önkéntesen jelentkező balatoni strandokat, és kikötőket üzemeltető szervezetek, önkormányzatok. A legjobb fürdőhelyek megkapják a már a bejáratuknál elhelyezendő kék zászlót, emellett egytől öt csillagig kapnak értékelést is, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát.

Az eredményhirdetésre várhatóan július 14-én, Balatonfenyvesen kerül majd sor.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!