Fekete víz ömlik a Balatonba a Nyugati-övcsatornán

A 12 kilométer hosszú Nyugati-övcsatorna a Balatontól délre, Táska településen ered, vize Balatonmáriafürdőnél folyik bele a Balatonba. A helyiek nemes egyszerűséggel nagy ároknak vagy Máriai ároknak nevezik.

1908–1911 között épült meg a Nyugati-övcsatorna, hogy az addig a Nagy – berekbe jutó öt vízfolyást közvetlenül a Balatonba tereljék. A Nyugati-övcsatorna a Zala után a legtöbb vizet szállítja a tóba, és Balatonmáriánál éri el a Balatont. A Nagyberek jó részét egészen nagy mélységekig tőzegrétegek borítják, ami sötétbarna. A talajvíz átszivárog ezen a tőzegen és kioldja a huminsavakat, amik sötét színt adnak a berki vizeknek

A zavaros, fekete áramlat kissé ijesztő látványt nyújt, de szerencsére nincs ok az aggodalomra. A tőzeges víz ugyanis ártalmatlan az emberek és az állatok egészségére is, sőt: rengeteg szerves anyagot tartalmaz, ami kifejezetten kedvez a halaknak. Az alábbi fotókat 2020. április 9-én készítettük.

A Nyugati – övcsatorna több kilométer hosszú, teljesen egyenes, 30 – 35 m széles, füves partú, egyenletesen kb. 2 m mély, lassan áramló víz jellemzi, több mint tíz km-es szakaszának mindkét oldalán jól járható út van.

A Nyugati-övcsatorna torkolatánál alakították ki Balatonmáriafürdő hajóállomását.

Párhuzamosan futó, a Balatonba közel 300 m hosszan benyúló hullámtörő kövezést is építettek. A „Kiskövezést” térkő burkolattal látták el, mólósétánnyá átépítve.

Balatonmáriafürdő kedvelt település a családosok körében.

Szabadstrandjai a település mintegy 8 kilométer hosszúságban elnyúló tóparti területrészein, közel egyenletes távolságban helyezkednek el.

Nézd ÉLŐben webkameránkon ahogy a Balatonba folyik a tőzeges fekete víz

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!