Egymilliárdos beruházás Keszthely belvárosában

Keszthely turisztikai vonzerejét is növeli majd az az egymilliárdot meghaladó beruházás, melynek során megújult környezetben, nagy parkkal és új tartalommal gazdagodik a ma még szégyenfoltként omladozó ipari műemlékegyüttes a belvárosban.

A múlt

I. Festetics György építtette Keszthelyen a sörgyár épületét, melyet 1844-ben bérbe vett, majd 1865-ben meg is vásárolt a Reischl-család. Rendszeresen fejlesztették és átépítették az üzemet, amely több évtizeden át jelentős gazdasági szerepet töltött be Keszthely életében az 1950-es évekig.

forrás: Tar Ferenc, Sörgyáros dinasztia Keszthelyen

A szebb éveket megélt ipari műemlékegyüttes mára romos állapotban, Keszthely belvárosának szégyenfoltjaként várja az újjászületést.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

A jelen

Két nyertes pályázat segítségével nem csak az épületegyüttes külcsíne, hanem belbecse is megújul.

A részletekről Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc mesélt a CsodalatosBalaton.hu portálnak.

Több mint egymilliárd forintot nyertünk az egykori sörház megújítására két pályázat eredményeként.

Az épület úgynevezett barokk szárnyának újjáépítésére 250 millió forint, a Reischl-féle sörház teljes körű rekonstrukciójára 850 millió forint áll rendelkezésünkre.

Mivel a tervezés folyamata több évvel ezelőtt fejeződött be, – s annak a költségbecslésnek a figyelembe vételével lettek beadva a pályázataink beadva a pályázat – az idő meghaladta azokat az árakat, így számításaink szerint 70 millió forint önerőt kell majd biztosítanunk a beruházáshoz – mondta a polgármester.

A jövő

A hányatott sorsú épületek nemcsak új külsőt, hanem új funkciót is kapnak – tudtuk meg Ruzsics Ferenc polgármestertől.

A barokk szárny látványtervei

A barokk szárnyban lehetőség nyílik majd a helyi mezőgazdasági termelők termékeinek a lehető legrövidebb úton a fogyasztókhoz történő eljuttatása. A fejlesztés során a helyi termelők piacra jutásának támogatása valósul meg az üzlethelyiség és szövetkezeti bolt kialakításához kapcsolódó infrastruktúra kiépítésével. Ez nettó 246 négyzetméter alapterületű ingatlan-felújítást jelent, s az épület helyreállításán kívül a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása is a projekt elválaszthatatlan részét képezik.

A mintegy 60, illetve 30 négyzetméteres üzlettéren kívül tárolók, csomagoló, hűtő- és szociális helység is kialakításra kerül.

Az elkészült engedélyes és kiviteli tervek alapján kiírásra került a közbeszerzési eljárás, s várhatóan 2019 áprilisában megtörténhet a kivitelezői szerződés megkötése. A projekt fizikai befejezése 2019. december 31-re várható – mondta el a polgármester.

A Reischl sörház a fejlesztés előtt, fotó © CsodalatosBalaton.hu

A Reischl sörház a fejlesztés előtt, fotó © CsodalatosBalaton.hu

… és a látványterveken

Az úgynevezett barnamezős beruházás pályázaton, amely a sörház teljes felújítását foglalja magába, új és széles célcsoportokat kiszolgálni képes közösségi funkciók jönnek létre, megteremtve a keszthelyi kézműves sörfőzde alapjait.

A sörfőzőn kívül egy kóstoló helyiség is kialakításra kerül, ahol a kézműves sörök íze mellett a felújított épület látványát is élvezhetjük. Ezen kívül egy 150-200 fő befogadására alkalmas főzőakadémia is helyet kap, ahol a főzőiskolákon kívül baráti társaságok, vállalati tréningek keretében csoportok is elmélyülhetnek a gasztronómia mélységeiben.

A parkoló kapuját a felújított épület bejáratával szemben alakítják ki.

– Terveink között szerepel olyan irodák kialakítása, melyek a modern kor technikájával felszerelve alkalomszerűen bérelhetők majd üzleti tárgyalásokra, ügyintézésre. A jelenlegi parkoló is megújul, parkosítva lesz, csodás külsőt kap.

A beruházás esetében, amely több mint 6000 négyzetméter zöldfelületet és 2000 négyzetméter épületteret foglal magába, 2019 áprilisában történhet meg a kivitelezői szerződés megkötése, a befejezés pedig 2020. december 31-re várható – tette hozzá Ruzsics Ferenc polgármester.

Summary
Egymilliárdos beruházás Keszthely belvárosában
Article Name
Egymilliárdos beruházás Keszthely belvárosában
Description
Felújítják a Keszthely szívében fekvő egykori Reischl-sörházat, amely új funkciókkal is bővül, erősítve a konferencia és gasztro turizmust.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!