Csillagászat napja: galaxisokban és kettőscsillagokban gyönyörködhetünk

Minden évben a holdfázishoz igazodva, az április és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik a csillagászat napja.

A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

2019-ben országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból.

Több településen, így Ajkán, Zalaegerszegen, Baján és Gyöngyösön is már pénteken bemutatókkal, előadásokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálókban is tartanak programokat. Szombaton többek között Szegeden, Budapesten, Esztergomban, Várpalotán, Dorogon, Szombathelyen, Balatonfűzfőn, Bicskén és Miskolcon is lesznek csillagászati bemutatók.

Ezen a szombat estén a Hold majdnem félholdként látható (az első negyed május 12-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénuszt, késő este pedig a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb érdekessége.

A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

Summary
Csillagászat napja: galaxisokban és kettőscsillagokban gyönyörködhetünk
Article Name
Csillagászat napja: galaxisokban és kettőscsillagokban gyönyörködhetünk
Description
Csillagászat napja Balatonfűzfő – A Balaton Csillagvizsgáló, csatlakozva a csillagászat napjához, élménydús programokkal várja 2019. május 11-én a messzibe kémlelőket.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!