Balatoni vihar – 7 lenyűgöző fotó a természet erejéről

Már napokkal korábban sejtettük hogy mozgalmas lesz a keddi nap.

A Vihar Vonal csapatának beszámolója a múlt heti balatoni viharról, csodálatos fotókkal!

Az alábbi válogatás szemléltető példája annak, hogy a természet erejéhez képest milyen kicsi az ember.


A közeledő hidegfront előterében egyre instabilabbá vált a légkör. Az előzetes megtekintések alapján ugyan a nedvességgel egy icipici probléma volt alacsony szinteken, de a magasban ránk húzódó meleg nedves szállítószalag biztató volt.

5.-én azaz hétfőn egyeztetés a csapattal a haditervről, majd arra a következtetésre jutottunk hogy menjünk két autóval, két irányba. Az országos helyzetre való tekintettel ez tűnt a legoptimálisabb felállásnak. Újdonsült csapat tagunkkal, Czimbuli Zsoltival a Dunántúli helyzetet próbáltuk megfogni, míg Dávid és Eszti a Duna–Tisza közére koncentrált.

Eljött a keddi nap. Egyre több reményt fűztünk a dolgok várható alakulásához. Zsolti már a reggeli órákban kocsiba pattant és irány Perkáta. További elemzést követően nem is mozdultunk, egészen délig. Délben újra megnéztük a friss adatokat, gyors ebéd aztán uccu neki. Perkáta és Dunaújváros közé ékelődtünk be egy dombtetőre, közben pedig a másik csapattal folyamatos konzultálás folyt. Alig múlt el egy óra amikor a délnyugati határnál erős konvekció indult be. Ekkor már lehetett sejteni, hogy konvekció fókuszpontja kialakult. Nem is kellett sokat várni rá, már a radar is alátámasztotta hogy ott bizony valami készülődik.

Alig 1 óra alatt egy izmos multicellás rendszerré fejlődött, ami célba vette a Balaton keleti medencéjét.

Balatoni-Vihar-Storm-Szupercella-Multicella-Viharvonal-Csodalatos-Balaton-HAJOZASHU

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU6

Nagy Lászlóval, csapatunk másik tagjával, ekkor már folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, hogy megyünk érte. 2 óra körül indultunk Enyingre, Lacinak a munkahelyéhez. Hamar le is értünk, miközben már tudtuk hogy az akarattyai magas partra kell felmennünk. Miután felvettük Lacit, azonnal repesztettünk Balatonakarattya felé. A radarkép egyre biztatóbb lett ahogy közeledtünk a célhoz. Ekkor már pár izmos lecsapó villámot is láttunk a horizonton, és tudtuk hogy megvan a fenevad, miközben megérkeztünk.

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU2

A kocsiból kiszállva gyönyörű látvány fogadott minket. Több zivatar is ott fejlődött az orrunk előtt, és a távolban egy peremfelhőt pillantottunk meg.

A lecsapó villámok egyfolytában cikáztak, mi pedig az adrenalintól hajtva a viharra koncentráltunk. A peremfelhő közben egyre határozottabb struktúrát vett fel, és már elkezdte sejtetni hogy nem egy mezei zivatarocskával van dolgunk. Miközben közeledett, a lecsapó villámok egyre hangosabbak, fényesebbek és persze látványosabbak voltak.

Balatoni szállásfoglalás online: www.hotelek.hu

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU3

Tovább folytatva a dokumentációt egyszer csak megjelent egy fractus a peremfelhő alatt. Nagyon gyorsan szívta fel magába a nedvességet és már-már egy falfelhőre emlékeztetett bennünket.

Balatoni szállásfoglalás online: www.hotelek.hu

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU1

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU4

Rövid időn belül megérkezett a kifutószél is,viharos 80km/h feletti lökésekkel, port, faágakat hozva magával, mi pedig dacoltunk a viharral.

Hamarosan eleredt az eső is, és gyorsan bepattantunk a kocsiba.

Foglalj szállást online: www.hotelek.hu

Balatoni Vihar Storm Szupercella Multicella Viharvonal Csodalatos Balaton HAJOZASHU5

Rövid konzultációt követően, arra jutottunk hogy próbáljunk elé vágni a viharnak. Sajnos ez a próbálkozásunk már nem sikerült. A vihar nagyon gyorsan haladt és a zuhogó esőben nem tudtunk vele lépést tartani.

Mindenesetre gyönyörű látvánnyal és nagyszerű élményekkel megrakodva tértünk haza.

Papp Péter / képzett viharvadász
Nagy László
Czimbuli Zsolt

Weboldal: www.viharvonal.com

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!