50 férőhelyes, egész évben nyitva tartó zarándokszállás épül Aszófőn

Vadonatúj zarándokszállást hoz létre Aszófőn a Tihanyi Bencés Apátság. A zarándokház tervezett átadási ideje 2021 októbere.

A fejlesztés célja, hogy egyéni és csoportos zarándokok a Tihanyból induló Szent Jakab zarándokút mentén, a Balaton-felvidéken magas minőségű szálláshoz jussanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőségük az év minden napján. A beruházás megvalósulását az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között 98 millió forinttal, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pedig további 25 millió forinttal támogatta, a projekt teljes költsége 177 millió forint.

Május 4-én Révész Máriusz kormánybiztos, Soltész Miklós államtitkár, valamint Kontrát Károly országgyűlési képviselő jelenlétében helyezték el az aszófői zarándokház alapkövét.

Tihany számos zarándoklat kezdő, illetve végpontja. Innen indul a Szent Jakab út bencés ága Pannonhalma irányába, amely a legismertebb európai zarándoklat, az El Camino hivatalos leágazásának számít.

Az aszófői zarándokszállás ennek a zarándokútnak a mentén helyezkedik el. A fejlesztést indokolta az a tény is, hogy 2020 óta a Vándortábor program részeként zarándoktáborok is érintették a települést. A Zarándoktábor Program első évében 17 csoport és 269 fiatal vett részt a zarándoklatokon. 2021-ben már 25 csoportot és közel 500 zarándokot vár az apátság. „Az idei tervünk az, hogy a Tihany-Pannonhalma útvonalon előrelépés történjen a zarándokszállások tekintetében. Ez nemcsak az aszófői szállásra korlátozódik, hiszen az útvonalon még négy másik helyszínen is hozzájárultunk a zarándokhelyek fejlesztéséhez”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Tihanyi Bencés Apátság természetföldrajzi szempontból egyedülálló elhelyezkedése révén és a magyar nemzeti kulturális örökség egyik meghatározó elemének őrzőjeként az elmúlt években a belföldi és külföldi turizmus egyik kiemelkedő célpontjává vált a Balaton régióban.

A Tihanyi Bencés Apátság kiemelkedő küldetése, hogy erősítse és bővítse a vallási turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások lehetőségét: zarándokszállások létrehozásával és a zarándokcsoportok számára lelkiségi programok szervezésével.

A tervezett épület területe 240 négyzetméter. Így egy maximum 50 férőhelyes, vizesblokkokból és közösségi térből álló szállásépület jön létre.

Az épülethez tartozó udvaron egy kültéri, fedett, közösségi összejövetelekre alkalmas helyiség is épül, továbbá kerékpártárolásra hasznosítható épület és sátorok elhelyezésére alkalmas terület létesül egész éves nyitvatartással.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!