Természeti értékek

Szobakű-barlang Balatongyörök

Balatongyörök, Magyarország

Balatongyörök fekvésénél fogva rendkívül szerencsés helyzetben van. Nem csak a Balaton nyújt az ide látogatóknak vizuális élményt, hanem a falu másik szélén emelkedő Keszthelyi-hegység is.

A Keszthelyi-hegységben, adottságainak köszönhetően számos kisebb-nagyobb barlang is rejtőzik. Ezek közül több is a község környékén található. Az egyik legismertebb a Szobakű-barlang.

A barlang a község főutcáján, majd a Mogyorós utcán továbbhaladva, a faluközponttól mintegy 5000 méterre helyezkedik el. A szalonnasütőhöz érve, a műúton 1200 métert továbbhaladva a kettes kilométerkőig kell eljutni. Innen jobbra, a földútra letérve 1700 métert kell É-ÉNY-i irányba gyalogolni. A célnál nyiladék vezet fel a szemközti hegyre. A kis hegyet megmászva a jobboldali völgyben 150 métert kell haladni, jobbra tekintve a mohás sziklák között rejtőzik a barlang.

Maga a barlang 6-8 méter magas, 2-3 méter széles, felfelé keskenyedik. Egy dolomitszikla hasadékában található, melynek bejárata egy méter széles és négy méter magas. Sziklafala ásványok jelenléte miatt sárga és zöld árnyalatokban pompázik, amely főleg napsütésben nyújt egyedi látványt. A Szoba kői víznyelő barlang egy különálló három méter mély víznyelő. A barlangok a Keszthelyi-hegység legfontosabb, már feltárt barlangjai közé tartoznak.

Cím: Balatongyörök, Magyarország

Látnivalók

Toplisták

Toplisták