Kilátók

Őrtorony Kilátó Tihany

Őrtorony kilátó, Tihany, Magyarország

Az építmény organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült, fa és helyi terméskő felhasználásával.

Négy vasbeton oszlopa a környék geológiájára jellemző bazalttufa burkolatú, megdolgozatlan szikla, rusztikus textúrával. Felépítménye az erdő világát idéző fa szerkezet. A 3,5 m-, 7 m- és 10,5 m-es szintek felfelé szélesednek – mintázva ezzel mindjobban az őrtornyokat. Ezek a szintek teljes egészében körbejárhatók, a kilátó teljes magassága 16,5 m.

A kilátó a Tihanyi-félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomtól, nyugat felől sajkodi strandtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.

A kilátóból szinte az egész Balaton látszik: feltárul a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatjuk meg.

A jövőbeli tervek között szerepel pad asztal garnitúra és szeméttároló elhelyezése is a területen. Tihany hátárban, – hogy a község központját mentesítsék a nagy autós forgalom alól – az önkormányzat parkolót alakít ki, ahonnan turistaút vezet fel az Őrtorony kilátóhoz.

Cím: Őrtorony kilátó, Tihany, Magyarország

Látnivalók

Toplisták

Toplisták