Zivatarokkal és jéggel érkezik a hidegfront

fotó © Kovács Ferenc

Zápor, zivatar, jég, széllökés. Ezeket jósolják a meteorológusok kedd éjszakára, illetve szerdára. A balatoni fürdőzés helyett inkább a múzeumokat ajánljuk holnapra.

De nézzük pontosan az előrejelzést:

Kedden késő estétől szerda délelőttig előreláthatólag az északnyugati, nyugati megyékben ismétlődő záporokból, zivatarból területi átlagban (elsősorban Győr-Moson-Sopron és Vas megyében) jelentős, akár 20-25 milliméternél is több csapadékra van esély, illetve egy-egy helyen akár lokálisan felhőszakadás – akár 30-40 milliméternél is több csapadékkal – is előfordulhat. Másutt néhol fordulhat elő zivatar intenzív csapadék kíséretében.

Szerdán a nap további részében szórványosan várhatóak zivatarok gyakrabban az ország délnyugati-északkeleti tengelyében. Zivatarok környezetében néhol lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, szélerősödés és jellemzően kisebb méretű jég előfordulhat. Egy-egy heves zivatart jégeső – akár 2 centiméter körüli vagy kevéssel afeletti jégátmérővel – és 80 kilométer/óra feletti széllökés kísérheti. A délutántól éjfélig tartó időszakban a Dunántúl déli részén, illetve a középső országrész északi részén várható heves zivatar.

A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Budapestre, Pest, Fejér, Nógrád, Somogy és Tolna megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a sok esőre figyelmeztetnek: itt 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső várható.
Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15-20 Celsius-fok között alakul. Napközben a felhős nyugati tájakon 18-23, máshol 24-30 fokig melegszik a levegő.

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!