Milliárdos turisztikai beruházások indulnak Hévízen

fotó © west-balaton

A tervekről és az eddigi eredményekről Papp Gábor, Hévíz polgármestere számolt be az Utazás Kiállítás keretében megrendezett fórumon – írja a turizmus.com.

A jövő év tavaszára megszépül Hévíz főutcája, a Széchenyi utca

Az egymilliárd forint feletti bruttó bekerülési költséget az önkormányzat és a város szolgáltatói közösen állják. A közlekedés megújítására 700 millió forintot szánnak, a beruházás eredményeként új buszpályaudvar, kerékpár és gyalogút létesül. További 75 millió forintból egy 475 méter hosszú sétányt alakítanak ki jövő áprilisra az Ady utcai parkolótól a kórház gazdasági bejáratáig. A gyógyfürdőkórház sétányához kapcsolódó Festetics sétányon biztonságosan körbe lehet majd járni a tavat.

Gyógyhelyfejlesztési pályázat

Várhatóan ebben a hónapban írják alá a gyógyhelyfejlesztési pályázat támogatási szerződését. Hévíz 2017. szeptember 15-i határidővel adta be a pályázatot. A beruházás összköltsége egymilliárd forint, a támogatás mértéke 100%. A fejlesztés célja a fürdővendégek és a helyi lakosok számára ténylegesen használható, esztétikailag egységes tér kialakítása a Kölcsey utca és a buszpályaudvar területének átalakításával, átépítésével.

Innováció és sport

A Hosszúföldek elnevezésű, közel 5 hektárnyi területen az MVM Zrt. beruházásában napelem park létesül, valamint multifunkcionális sportcsarnok épül a Magyar Kézilabda Szövetség közreműködésével, a tervek már elkészültek. Ugyanitt a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával, tao-támogatás igénybe vételével 194 millió forint értékben, 58 millió forint önerővel élőfüves nagypálya és műfüves edzőpálya is létesül. A jelenlegi sportcsarnoknál kézilabda munkacsarnok is épül 600 millió forintos állami támogatással. A beruházást a Nemzeti Sportközpont hajtja végre, az ingatlant az önkormányzat bocsátja térítésmentesen rendelkezésre.

Egy 46 szobás sportszállót is felhúznak a Kossuth u. 36-38. alatt 1,5 milliárd forintért, 500 millió forintos állami támogatással. A tervek szerint egy kálvária is épül majd, a pályázatot már beadta az önkormányzat.

Az 500 millió forint összköltségű, 100%-os támogatottságú energetikai pályázatok eredményeként hamarosan a gyógytó elfolyó vizének felhasználásával, hőszivattyúk üzembe állításával biztosítják majd a kórház termikus energia igényét.

2018. augusztus végére 250 millió forintból bővítik a termelői piac funkcióit, valamint növelik kapacitását is, 200 millió forintból pedig a nagyparkoló fejlesztése valósul meg. A tóvédelmi program keretében 662 millió forintból kerül sor környezet- és természetvédelmi fejlesztésre, a pályázatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a gyógyfürdőkórház és az önkormányzat közösen nyújtotta be.

Hévíz további fejlesztései részint határon átnyúló, 14 országgal közösen benyújtott pályázatok keretében valósulnak meg.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!