Balatonföldváron megkezdődött a vitorlázó Európa-bajnokság

32 ország 207 ifjú vitorlázója szállt vízre, hogy a héten összesen 12 futam után eldőljön az érmek és a helyezések sorsa.

Szerző:Csodálatos Balaton

fotó © Cserta Gábor

A tegnapi ködös, szélcsendes próbanap után ma ragyogó napsütés, és frissülő északkeleti szél fogadta a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság első versenynapján a népes mezőnyt.

32 ország 207 ifjú vitorlázója szállt vízre, hogy a héten összesen 12 futam után eldőljön az érmek és a helyezések sorsa.


A lányok végig egy csoportban vitorláznak majd, a fiúk hat futamig sorsolással vannak két csoportra osztva, utána pedig a legjobbak az arany csoportban, a mezőny második fele pedig az ezüst csoportban küzd tovább.

Az olimpiai trapézpályán közvetlenül egymás után pörgött le a mára kiírt két futam, se a szél bizonytalanságai, se szabálytalan rajtok miatt nem kellett várakozni.

Várakozáson felül fegyelmezett a mezőny, minden csoportnak minden rajtját el lehetett engedni, összesen három korai rajtost kellett óvni. Ezt egy ekkora mezőnynél, különösen az első napon nagyon jó látni. Feltűnt az is, hogy figyelmesen, a szabályokat követve vitorláznak, várhatóan néhány óvást kell csak megtárgyalnia a versenybíróságnak. A szél gyengülésére számítottunk, ezért a pályát ennek megfelelően raktuk ki, emiatt talán egy kicsit túl hamar célba futottak az elsők a végig kitartó, 6-10 csomós északkeleti szélben. Soha rosszabb kezdést!” – mondta Majthényi Szabolcs, a verseny operatív igazgatója, tizenkétszeres világbajnok vitorlázó.

A magyar versenyzők is jól szerepeltek, ezzel megmutatták, hogy ebben a kemény és sűrű mezőnyben lehet látványos kiugrásokat is produkálni. A kék csoportban Szűcs Ábel a második futamban negyedikként futott be.

 

Ma estére szélerősödést jósolnak, ami talán holnapra is megmarad. A népes, 19 év alatti vitorlázókból álló mezőnyre, a bizonytalan tavaszi időjárásra és a még jó ideig hideg vízre számítva a rendező Spartacus Vitorlás Egylet a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a versenyzők biztonságára. Megállapodást kötöttek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, a szervezet jól felszerelt Rupert mentőhajója, orvossal a fedélzetén, a futamok alatt a versenypálya körzetében tartózkodik.

 

Látnivalók

Toplisták

Toplisták