Sálban vitorlázzuk körbe a Balatont hétvégén

Kéksál elnevezéssel a téli Balatont vitorlázza körbe a hétvégén negyedmagával Czégai Péter olimpikon vitorlázó, magyar bajnok, a Csopaki Vitorlás Iskola szakvezetője egy Jeanneau 32-essel.

– Alig várjuk a szombat reggeli indulást Balatonfüredről! Első alkalommal kerüljük meg a tavat télen, mely most nem fagyott be, így ugyanúgy hajózható, ahogy más alkalommal – utal az útra Czégai Péter, majd hozzáfűzi, természetesen a téli körülményekhez alkalmazkodni kell, és teljesen más lesz, mint a nyári. – nyilatkozta Péter a veol.hu portálnak.

Így többek között végig vízhatlan ruházatot viselnek, meleg holmikat visznek magukkal, meg forró levest termoszban, teát tudnak majd főzni útközben.

Az előrejelzések alapján sok eső, hó is eshet, fagypont alá süllyed a hőmérséklet, meg erős, északi szél csaphat le a Balatonra, ezért rögzítik, kikötik magukat a hajóhoz, nehogy vízbe essen valamelyikük. Számítanak arra is, hogy a hajó másként viselkedik a várható esőben, havazásban, fagyban, például a kötélzet megdermedhet, jegesedhet.

A kérdésre, hogy kötnek-e sálat a hidegben, jókedvűen azt válaszolja, jól jön az télen, a tókerülő meg egyébként is a Kéksál nevet viseli, amelyen ugyanazt az útvonalat teszik meg, mint a Kékszalagnál: összesen 160 kilométer vár rájuk kikötés nélkül Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Badacsony – Keszthely – Tihany – Balatonfüred között.

A kapitány, Czégai Péter és a legénység, két balatoni portál képviselői azt remélik, hogy vasárnap hajnalban már partot érnek Balatonfürednél.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!